Finalizovan energetski „autoput“ Albanija-Kosovo, korak ka zajedničkom tržištu

Priština, 28.06.2016. godine – Finalizovan je najznačajniji energetski projekat „Dalekovodna linija 400 kV Albanija-Kosovo, koja je ukupne dužine od 241,1 km, od kojih se 151,1 km prostire na teritoriji Albanije a 90 km na teritoriji Kosova, otvarajući ovim put zajedničkom tržištu energije.

Na ceremoniji inauguracije, koja je održana na NS Tirana 2, bili su premijeri Edi Rama i Isa Mustafa, ministri Damian Gjiknuri i Blerand Stavileci, predstavnici Nemačke ambasade u Tirani, KfW-a kao i predstavnici operatera sistema prenosa iz obe zemlje.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, je ovom prilikom rekao da završetak radova na delu Albanije predstavlja okončanje energetskog autoputa od 400 kV između Kosova i Albanije.

„Energija je naš veoma značajan stub za održiv privredni razvoj. Imamo potrebu za stabilnom energijom u dovoljnim količinama za preduzeća i domaćinstva, kao preduslov za povećanje internih i spoljnih investicija, kao i preduslov za dobrobit naših građana“; rekao je Mustafa, dodajući da će ovo veliko delo zajedničkog tržišta između Albanije i Kosova biti dalje prošireno i sa drugim zemljama Jugoistočne Evrope, ali i Evrope uopšteno.

Dok je premijer Albanije, Edi Rama, rekao da se projektom dalekovoda 400 kV između dve zemlje stvaraju osnovne premise za zajedničko energetsko tržište, poredeći je sa nacionalnim putem.

Inauguracija ove linije je otvaranje novog poglavlja u integraciji dve zemlje. Danas s ponosom vidimo koliko smo puno uradili na približavanju i davanju snage i potencijala za razvoj našem zajedničkom prostoru, preko svestrane integracije, počevši od energije a nastavljajući se u svim sektorima“, rekao je Rama.

Ministar za ekonomski razvoj, Blerand Stavileci, rekao je da se integracija dve naše zemlje koja sve više postaje realna i opipljiva, pokazuje i današnjim projektom energetskog autoputa, koji je u skladu sa politikama Evropske unije i u skladu sa inicijativom šest zemalja Zapadnog Balkana.

„Ujedinjenje energetskog tržišta je projekat koji sada već preuzima konačni oblik, koji otvara put strateškom interesu obe naše zemlje ka bilateralnoj integraciji energetskog tržišta i u sledećoj etapi, u regionalnoj integraciji“, rekao je Stavileci.

Stavileci je rekao da su pored dalekovoda Kosovo i Albanija preduzeli konkretne korake u transformaciji energetskog sektora, navodeći sporazum o mogućnostima sufinansiranja zajedničkih proizvodnih projekata, saradnju u osnivanje energetske berze u Albaniji i zajedničkom podnošenju zahteva za studiju izvodljivosti za gas.

Ministar za energetiku i industriju, Damian Gjiknuri, je rekao da će inauguracija ovog dela na pragu Pariskog samita ubediti mnoge države u Evropskoj uniji da su investicije u naš region neophodne i da države imaju volju za saradnjom i realizacijom istih na vreme.

Predstavnik Nemačke ambasade u Tirani je ocenio da je ovo veoma uspešan korak za povećanje sigurnosti snabdevanje električnom energijom u Albaniji, na Kosovu i u celom regionu.

Vrednost projekta je 75 miliona evra, a finansiran je od strane Nemačke Vlade preko KfW banke kroz razvojne kredite. Novim dalekovodom od 400 kV, Albanija i Kosovo će biti u stanju da imaju koristi zbog kombinacije izvora a proizvodnju energije, Albanija zasniva svoju proizvodnju električne energije u 95 procenata na hidrocentralama, a Kosovo na termocentralama.