Strategija za informativnu tehnologiju koračanje ka digitalnoj privredi

Priština, 27.06.2016.godine – Kosovska Strategija za informativnu tehnologiju se jasno bavi orijentacijom i obavezama za sve strane u postupku, kako bi potencijal Kosova u ponudi IT usluga unutar i van granica Kosova uticao na „digitalnu transformaciju“ privrede zemlje, rečeno je danas povodom lansiranja ove Strategije.

Na lansiranju Strategije za IT su bili prisutni premijer zemlje, Isa Mustafa, ministar za ekonomski razvoj Blerand Stavileci, Norveški ambasador na Kosovu, Jan Braatu,  predstavnica Nemačke ambasade na Kosovu, Henriette Kötter, predstavnici drugih institucija zemlje i kompanija iz sektora ITK-a.

Premijer Isa Mustafa je rekao da potencijal digitalne privrede može uveliko doprineti u privrednom rastu, a posebno u oblasti zaposlenja, i predstavljaju izuzetne instrumente za povećanje malih i srednjih preduzeća i sledstveno u budućnosti se bez digitalne privrede ne može zamisliti konkurentan odnos, odnos inovacija, standardizacija, radne veštine.

On je rekao da je Vlada predana stvaranju mogućnosti za primenu digitalne revolucije, ohrabrujući digitalnu transformaciju postojećih preduzeća što veću podršku digitalnim preduzećima u zemlji.

Dok je ministar Blerand Stavileci naglasio da Strategija ne samo da otvara put za razvoj sektora elektronskih komunikacija nego i postavlja snažne i solidne temelje za privredu zasnovanu na znanju, na privredi koja danas korača ka digitalnoj privredi.

„Kosovska Strategija za informativnu tehnologiju se oslanja na 9 stubova i glavna orijentacija je da mi razvijamo interno tržište, a takođe i spoljno tržište, posebno za kompanije koje izvoze usluge, a istovremeno i oblast inovacija i ispitivanja i primenjivih istraživanja“, rekao je on.

Prema njemu, MER osim oblasti koje pokriva, je posebnu pažnju posvetilo IT-u, čak su neki od ciljeva prevaziđeni u smislu proširenja važnih projekata, uviđajući da ovaj sektor korača sigurnim koracima u budućnost.

Ministar Stavileci je spomenuo i projekat „Digitalna privreda Kosova“, koji se realizuje zajedno sa Svetskom bankom, a koji ima 3 glavna stuba: digitalnu infrastrukturu, digitalno obrazovanje i digitalna preduzeća, dok je dodao da su razni partneri obećali podršku za stvaranje Fonda za ITK.

Sa njegove strane, ambasador Norveške, Jan Braathu, je čestitao Vladi Kosova na izradi ove Strategije, ocenjujući je velikim dostignućem, koje je rezultat saradnje Vlade sa IT sektorom. On je dodao da je STIKK dobar primer, ne samo za Zapadni Balkan nego i za Jugoistočnu Evropu . Ovo je bilo dobro partnerstvo između Vlade Kosova i IT sektora.

Predstavnica Nemačke ambasade na Kosovu, Henriette Kotter, je rekla da su podržali ovaj projekat s uverenjem da IT sektor na Kosovu raspolaže velikim potencijalom za proširenje, može doprineti u povećanju konkurentnosti Kosova na međunarodnom tržištu, za promovisanje privrednim razvojem i otvaranju novih radnih mesta.

Dok su delove kosovske Strategije za informativnu tehnologiju predstavili zamenica ministra za ekonomski razvoj, Besa Zogaj-Gashi i Lucas von Zallinger, konsultant GIZ-a.

Inače, izrada ove Strategije je sprovedena u saradnji sa privatnim sektorom preko STIKK-a (Društvo za informativnu i komunikacionu tehnologiju Kosova), univerzitetima, drugim ministarstvima koja su uključena u IT, kao i uz vrednu podršku GIZ-a i Norveške ambasade.