Digitalna ekonomija stavlja Kosovo u globalnoj konkurenciji

Priština, 22.06.2016 – Ministar ekonomskog razvoja , Blerand Stavileci , u nastavku posete privatnim kompanijama u oblasti informacionih tehnologija , posetio je danas kompaniju ZAG Apps , koja se bavi razvojem aplikacija za mobilne telefone i druge online usluge.

Ovom prilikom Stavileci je razgovarao sa liderima ZAG Apps i obavestio ih o koracima koje je preduzala MER , kako bi ovaj sektor imao prioritetni tretman od strane institucija , s obzirom da je kao jedan od dobrih mogućnosti za ekonomski razvoj i otvaranje radnih mesta.

Ministar MER-a je,  podsetio da Vlada Kosova u saradnji i podrškom Svjetske banke radi na tome da definišu program digitalne ekonomije na Kosovu (KODE ) , kao prioritetna mera za period 2016-2018 određena u Programu za ekonomskiu reformu Vlade Kosova , koja, između ostalog, će omogućiti razvoj digitalnih biznisa i digitalne veštine koje će biti globalno konkurentna.

Sa njihove strane, lideri ZAG Apps obavestili ministra Stavileci sa aktivnostima svog preduzeća i izazovi sa kojima se suoćavaju.

U suprotnom, ZAG Apps iako  je samo nekoliko godina na tržištu ima dugu listu klijenata kojima nudi usluge, kao što su:  privatne kompanije ,vladine  institucije, univerziteti i međunarodne avio-kompanije , iz SAD , Kanade, Nemačke i Holandije.