Svetska banka podržava program Digitalne ekonomije na Kosovu (KODE)

Priština, 21.06.2016 – Priština, Kosovo , 21. jun , 2016 – Svetska banka podržava Vladu Kosova u definisanju peograma digitalne ekonomije na Kosovu ( KODE). KODE je prioritetna mera za period 2016-2018 određena u program za ekonomsku reformu Vlade Kosova. Program KODE će omogućiti Kosovu ostvarenje održivog ekonomskog rasta i stvaranje novih radnih mesta kroz veće korišćenje širokopojasne infrastrukture Interneta i razvoj digitalnog poslovanja i digitalne veštine koje će biti globalno konkurentna.

Ekonomija Kosova tokom poslednjih nekoliko godina svedoćila porast u velikoj sveobuhvatnoj meri. Sada, postoji mogućnost izgradnje konkurentne privrede, koja će biti produktivna i stvoriti nova radna mjesta , posebno u ruralnim sredinama i za žene, jer ove zajednice imaju niži nivo učešća radne snage nego u regionu . KODE ima za cilj izgradnju infrastrukture, veštine, i razijanje biznisa, što će rezultirati u izvozu veće vrednosti i promovišu učešće stanovnika u ruralnim područjima i žene u globalnoj digitalnoj ekonomiji.

Kao deo tekućeg dijaloga, da bi oblikovali  Program , Svetska banka i Ministarstvo ekonomskog razvoja organizovali su dvodnevnu manifestaciju , pod nazivom Nacionalna konferencija o digitalnom programu ekonomije na Kosovu ( KODE), 21-22 jun, 2016. Ovaj događaj je okupio neka ministarstva, kompanije telekomunikacija i IT, industrijske asocijacije i predstavnike akademskog sveta.

Konferencija podrazumeva razgovore o razvoju infrastrukture interneta u zemlji . To obuhvaća identifikaciju pravilnika i prioritetnih aktivnosti koje treba preduzeti da bi unapredili uslove priključenja u širokopojasnom internetu  u ruralnim sredinama, školama, ambulantama i drugim javnim školskim ustanovama u ruralnim oblastima u skladu sa ciljevima politike Vlade za širokopojasni Internet u 2020.

Ministar ekonomskog razvoja, g. Blerand Stavileci , rekao da je da “Svi na Kosovu bi imali koristi od daljeg širenja širokopojasnog internet  po pristupačnim cenama . Mala preduzeća i pojedinci će imati pristup tržištima, resursima , brzim informacijama i uslugama i da će biti u stanju da prevaziđu državne granice u potrazi za ekonomskim mogućnostima. Efekat će biti izraženije u ruralnim zajednicama, koje u prošlosti nisu bili deo globalne digitalne ekonomije”.

Diskusija je takođe fokusirana na to kako će digitalna ekonomija poboljšati zapošljavanje na Kosovu , stvaranjem novih radnih mesta, koji su bolji i sveobuhvatniji . U ovoj tački , Svetska banka predstavila je nalaze u novom izveštaju o sposobnosti za poslove u digitalnoj ekonomiji, i u privremenim rezultatima pilot projekta  Žene na rad na internetu (WoW).

Izveštaju o sposobnosti za posao u digitalnu ekonomiju odražava niz konsultacija sprovedenih više od godinu dana sa preduzećima iz oblasti informacionih tehnologija na Kosovu. On predlaže mogući mehanizam programa za unapređenje veština u skladu sa zahtevom za njih na tržištu, ubrzavajući  povećavnje izvoza IKT-a,  razvijajući ljudske resurse u skladu sa potrebama preduzeća stvorenih i koje će se stvoriti u budućnosti. Fokus se stavlja u uključivanje većeg broja žena u ovom sektoru , kroz rad na podizanju svesti i mobilisanju njih. Ovo će smanjiti obeležen jaz pola i mogu potencijalno da povećaju učešće žena u digitalnoj ekonomiji , u kojoj radna mesta imaju veće prihode nego u drugim sektorima i iz kojih mogu lakše da pređu u drugim granama privrede.

“Digitalnaekonomija može da igra ulogu u povećanju izvoza na Kosovo , ali stvaranje novih radnih mesta kao rezultat ovih izvoza nije automatski, ” rekao je g. Marco Mantovanelli , direktor Kancelarije Svetske banke na Kosovu. “Obuka u zavisnosti od potražnje , slično onome što je predloženo u izvještaju veština za radna mesta  u digitalnoj ekonomiji, će takođe pomoći mladim ljudima , i potencijalno i mladim ženama, koje će doneti više mogućnosti i profit za Kosovo otvarajući nove mogućnosti u ovoj epohi globalne informativne ekonomije”.

Tokom konferencije predstavljeni su preliminarni rezultati pilot projekta WoW koju finansira Korea Green Growth Trust Fund, a koji se sprovodi u dve opštine od februara 2016. Program obučava mlade žene koje se ohrabruju da pronađu i obavljaju rad na globalnim platformama u internetu. Negde u sredini ovog pilot projekta su već stekli znanje i dobili su preko četri hiljadu dolara  sprovodeći niz radova koji se bave grafičkim dizajnom  na internetu. Rezultati ovog pilot projekta će pomoći u definisanju širih strategija da uključe više žena u digitalnom radu, gde bi njihova lokacija i raspored rada bili fleksibilniji i omogućilo bi im i više mogućnosti da se bave porodičnim i društvenim obavezama, potencijalno dovodeći više žena u radnu snagu.

“Stvaranje radnih mesta je jedan od najvećih prioriteta Kosova, i treba da se fokusiramo na učešće i produktivnost cele nacije”, dodao je . Avdullah Hoti, ministar finansija Kosova”. projekat WoW ukazuje na to da posebni napori da uključe više žena u radnoj snazi i da ih poveže sa globalnim resursima potražnje može imati pozitivne posledice za njih i za ekonomiju . On dokazuje da Kosovo ima potencijal da izgradi vibrantnu  digitalnu ekonomiju koja proširuje mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi širom zemlje”.

Činjenjem interneta na Kosovo kao nešto univerzalnu i pristupačnu u pogledu cene i prilagođavajući sposobnosti onih koji traže posao i domaćih biznisa, potražnje tržišta za izvoz,, će osigurati transformaciju Kosova u digitalnu ekonomiju . Finansiranje ovih napora obezbeđuje Korea Green Growth Trust Fund ( 2014-2016 ) i Public-Private Advisory Infrastructure Facility (PPIAF).