Mitsubishi – Hitachi zainteresovane za izgradnju termoelektrane Kosova e Re

Priština, 21.06.2016 – Ministar ekonomskog razvoja , Blerand Stavileci sastao se danas sa predstavnicima kompanije Mitsubishi – Hitachi za region Evrope, Dr. Matijas Jochem , dr Martin G. Eckert, Patrik Dr.ing Patrick Weckes i zamenik ambasadora Nemačke na Kosovu Ms. Christina Gehlsen.

Na sastanku je razgovarano o energetskim projektima , koji se razvijaju na  Kosovo i na osnovu toga su identifikovani mogužnosti koji se otvaraju za međunarodne kompanije kao što su Mitsubishi – Hitachi.

TE “Kosova e Re” je najatraktivniji projekat za koji je kompanija izrazila interes da učestvuje u fazi izgradnje, naglašavajući referentnu i višegodišnje iskustvo u sličnim projektima širom sveta.

Ovom prilikom , predstavnici kompanije pohvalili ministarstvo za povećanje nivoa efikasnosti čineći  projekat prihvatljivu i sa novim pravilima za finansiranje iz kreditnih izvoznih agencija koje je odobrila OECD,  u novembru prošle godine.

Ministar Stavileci sa svoje strane , istakao još jednom da ovaj projekat adresira  sigurnost snabdevanja energijom, kao jedan od najvećih izazova koju imaju preduzetnici na Kosovu kao i predstavlja model za privlačenje privatnog kapitala i stranih direktnih investicija na Kosovu.