Stavileci i Gjiknuri potpisali Memorandum o saradnji za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta

Priština, 03.06.2016 – Ministar ekonomskog razvoja Kosova, Blerand Stavileci i  ministar energetike i industrije Albanije , Damian Gjiknuri u današnjem sastanku dveju vlada, u Prištini potpisali su još jedan memorandum o saradnji.

Predmet ovog Memorandum je saradnja između dva ministarstva , preko nadležnih organa u svakoj zemlji , za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta i / ili jačanje postojećih proizvodnih kapaciteta kroz zajednička ulaganja sa ciljem  optimizacije energetskih resursa.

Ministar Stavileci je rekao da nakon četiri projekata u oblasti energetike kao: autoput energije Priština – Tirana, zajedničko tržište energije  i berza energije i gasa , predstavlja još jednu novu tačku i to Memorandum o mogućnosti istraživanja za izgradnju novih kapaciteta energjie.

 ” Ovaj memorandum između MEI i MER ima za cilj da produbi još više konkretnu saradnju između ključnih aktera u energetskom sektoru za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta i jačanju aktualnih proizvodnih kapaciteta , sa zajedničkim ulaganjima sa ciljem adresiranje bezbednost snabdevanja i optimizacija energetskih resursa dve zemlje “, rekao je on.

Dok, ministar energetike i industrije Republike Albanije , Damian Gjiknuri , izjavio je da najnoviji projekat za nove proizvodne kapacitete je veoma važan i mogučan  zbog resursa lignita koje ima Kosovo , i interes već izraženih privatnih partnera da budu deo ovog zajedničkog energetskog projekta.

“Albanija i Kosovo se prijavljuju kao jedinstvena zemlja na Evropskoj unijj za projekte iz oblasti gasa. Projekti su prihvaćeni od strane EU kao prioritetni projekti i to će otvoriti mogućnost da ne samo Albanija da se  pretvori u važan energetski čvor , ali i diversifikacija Kosova sa  gasom će otvoriti mogućnost stvaranju energetskog prstena . To će dati regionu veću energetsku bezbednost i smanjiće zavisnost od tradicionalnih izvora snabdevanja “, rekao je Gjiknuri.

Sa ovim Memorandumom o saradnji strane su saglasne da izgradnja novih proizvodnih kapaciteta i / ili jačanje postojećih proizvodnih kapaciteta kroz zajedničko ulaganje će biti realizovane u Republici Kosovo.

Prema memorandumu , specifične rezerve svake zemlje sa primarnim izvorima za proizvodnju električne energije, gde Republika Albanija se oslanja na hidro energetske izvore,  a Republika Kosovo na termo energetske izvore, kao i povezanost  dve zemlje sa linijom 400 kV interkonekcije Tirana – Priština to će biti maksimalno iskorišćena stvaranjem i razvojem  zajedničkog energetskog tržišta.

Strane su saglasne da je upotreba dva komplementarna sistema izvora energije u obe zemlje i izgradnja nove proizvodne električne energije u Republici Kosovo, će optimizovati korišćenje proizvodnih izvora i povečaće sigurnost snabdevanja energijom obe zemlje.

Obe vlade se slažu da će direktno ili preko svojih agencija za implementaciju sarađivati kako bi obezbedili finansijska sredstva za realizaciju investicija u nove izvore energije.

Stranke izražavaju spremnost da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se obezbedila finansijska sredstva za realizaciju predmeta ovog Memoranduma od sledećih izvora: iz domaćih izvora finansiranja , u zavisnosti od sposobnosti i budžet svake strane; iz spoljnih izvora finansiranja , uključujući i sredstva iz raznih međunarodnih finansijskih institucija ili drugih inicijativa koje će biti identifikovane od strane stranaka.

Inicijative za obezbeđenje finansija od raznih međunarodnih finansijskih institucija će biti realizovane uz međusobnesaradnje.