Korejski model IKT za ekonomski razvoj Kosova

Priština, 02.06.2016 – Ministar ekonomskog razvoja , Blerand Stavileci u okviru zvanične posete Južnoj Koreji , održao odvojene susrete sa visokim zvaničnicima iz Ministarstva za nauku , IKT i planiranje , Nacionalnu agenciju za promociju industrije informacionih i komunikacionih tehnologija , Nacionalnu agencija za informaciono društvo i Nacionalnu agenciju za kibernetsku bezbednost.

Na ovim sastancima , Stavileci je naišao na spremnost da osim međuagencijsku saradnju , da se kruniše sa konkretnim dogovorima u oblasti IKT i obrazovanje , dok će imati i konkretnih projekata za preduzeća IT na Kosovu i Startup ( novoosnovana preduzeća).

Takođe , u ovoj poseti ministar  MER-a dobio uveravanja za više inovativne projekte koji će se realizovati uz učešće javnog i privatnog sektora Koreje za IT , omogućavajući da korejski model služi Kosovu za razvoj ovog sektora sa perspektivom za privredu zemlje.

U suprotnom , u sastancima sa šefovima korejskih agencija u oblasti kibernetske bezbednosti i promociji ove industrije , Stavileci je blisko obavešten o njihovom načinu rada , s obzirom na činjenicu da uporedo sa razvojem ovog sektora treba rešavati i njegovu bezbednost.

Poseta Koreji ostvarena je u organizaciji Svetske banke, koja je jedna od najvećih pristalica ovog sektora.