Kosovo i Albanija su intenzivirala aktivnosti na zajedničkom tržištu energije

Priština, 19.05.2016 – Kosovo i Albanija su nedavno intenzivirali aktivnosti za realizaciju strateškog interesa za obe zemlje sa ciljem stvaranja zajedničkog tržišta u sektoru električne energije , ali ova obaveza je išla dalje u istraživanju mogućnosti zajedničkog ulaganja u novim proizvodnim kapacitetima , izjavio je ministar za ekonomski razvoj , Blerand Stavileci.

Ove komentare dao je ministar  MER –a danas tokom narednog sastanka između Kosova i Albanije za uspostavljanje zajedničkog tržišta energije , koja je održana u Prištini , gde su pored predstavnika Vlade Albanije , bili i ambasador Norveške u Prištini Jan Braathu , predstavnici  USAID-a i akteri  energetskog sektora u zemlji.

Stavileci je rekao da ova bilateralna integracija je funkcija politike Evropske unije i inicijativa šest zemalja zapadnog Balkana , koji će uslediti u fazi regionalne integracije.

“Inicijativa poput ove za stvaranje zajedničkog tržišta između dve zemlje i ona o berzi  energije su ono što nam je potrebno za evropsku budućnost , posebno u okviru procesa Berlina koji ima za cilj da se zemlje u regionu integrišu u regionalnom tržište , “rekao je on.

Prema njegovim rečima , ovaj sastanak je prilika za razmenu konkretne informacije o tome dokle je stigla  Albanija u formiranju energetske berze i stoga identifikuje harmonizaciju zadataka koji se javljaju za Kosovo.

Stavileci je rekao da u budući sastanak između dve vlade Kosova i Albanije, najznačajnije pitanje će biti energija, jer u ovoj oblasti obeležena su  konkretna dostignuća , koji se produžavle do tehničkog nivoa , i zahvalio međunarodnim partnerima za podršku.

Sa svoje strane , ambasador Norveške u Prištini , Jan Braathu ocenio obaveze Kosova i Albanije u oblasti energetike pominjujući povezanost sa 400 kV između dve zemlje . On je rekao da ova praksa treba da nastavi i sa drugim zemljama kao što su Makedonija, Crna Gora i Grčka za integraciju regiona u energetsku mrežu Evrope.

Entela Čipa – Savetnik ministra Gjiknuri , istakla da je energija jedna od oblasti u kojima dve zemlje imaju veoma blisku saradnju i dvojica ministara Gjiknuri i Stavileci su još više angažovani da bi  obe zemlje išli  sigurnim koracima  ka avansiranom energetskom tržištu , sa ciljem regionalne integracije.