Žene da se orijentiraju ka energetskom sektoru

Priština, 31.03.2016 –  Energetske kompanije moraju da se obavezu za stvarnu promenu kulture u ščešću žena , i danas, to je razlog što je tako ohrabrujuće videti mnoge žene, tako je izjavila zamenik ministra ekonomskog razvoja, Besa Zogaj-Gashi na otvaranju radionice o uspostavljanju mRrethi (mCircle), koji je održan danas u Prištini.

Radionica mRethi sa institucijama energetskog sektora na Kosovu, organizovana od USAID-a kroz projekta REPOWER- Kosova, u kojoj su prisustvovali  Celia Whitaker-zamenik šefa projekta –REPOWER, Berenika Gashi- savetnik za inkluzivni razvoj –USAID, kao i predstavnici energetskog sektora KEK, KOSTT, RUE itd.

Ovaj događaj je organizovan da pomogne pokretanje mRrethi u svakoj instituciji energije na Kosovu sa kojima REPOVER radi , i da pomognu institucijama u identifikaciji konkretnih  i izvodljivih delovanja koje će osnaživati žene u oblasti energetike za vrednost i profesionalni razvoj.

Zamenik ministra Zogaj – Gashi se zahvalila USAID-u , u ovom slučaju projektu REPOVER, projekat koji ima za cilj da promoviše čistu energiju i poboljšanje uslova za privatne investicije u energetskom sektoru , uz istovremeno podsticanje žena da se obrate studijama i karijeri u oblasti energetike kao sektor sa sigurnom budućnost.

Ona je rekla da, iako razvijene zemlje su počele pre 20 godina pol raznolikosti , i one se takođe suočavale sa problemima i sada globalizacija i povećane konkurencije sve vise je okrenulo pažnju mnogih zemalja , opština, preduzeća , JP da treba da imaju koristi od ove raznolikosti, talenata i potencijala koju žene imaju.

” Da bi imali napredak u rodnoj različitosti , potrebno je integrisani ekosistem; postavljanje Strategije, obuka , program nadgedanja, podržanu politiku i infrastrukturu, i svi oni treba da budu zajedno sa jasnom posvećenošću , vidljivu i stabilnu od strane vlada”, “rekla je Zogaj – Gashi.

Dalje, pomoćnik ministra upozorila da će u predstojećim mesecima biti deo stalne podrške kampanje koja će podići svest i podstakne žene da se pridruže i razviju karijeru u energetskom sektoru.

Svrha osnivanja mRrethi unutar  institucije ili ekipe je da promoviše rodnu različitost kroz monitoriranje, stvorenju mreže komunikacije , razvoja veština i sopstvenog menadžiranja karijerom.