Kosovo i Albanija imaju za cilj zajedničke proizvodne energetske kapacitete

Tirana, 30.03.2016 – Kosovo i Albanija u okviru zajedničkog tržišta imaju za cilj izgradnju kapaciteta zajedničke proizvodnje električne energije , a i uskoro će sprovesti studiju izvodljivosti uz podršku USAID-a . Tako su najavili ministar ekonomskog razvoja Kosova , Blerand Stavileci i njegov kolega , ministar energetike i industrije Albanije, Damian Gjiknuri.

Ove komentare izjavili su oba ministra u Tirani , nakon sastanka Upravnog odbora za stvaranje zajedničkog energetskog tržišta Kosovo-Albanija , gde su potpisali zajedničku deklaraciju.

Stavileci je rekao da su vlade dveju zemalja potpisali zajednički sporazum , dok su stručnjaci nastavili  rad na tehničkom nivou , na mnogim zajedničkim aktivnostima i projektima koje imamo.

” Ali, mi želimo da idemo van ovih sporazuma , u svetlu razvoja datih u smislu tržišta električne energije , trans – evropskih mreža električne energije , znajući da pažnja prijateljskih zemalja i svih zemalja EU da se skrene u kolektivnost drumskog transporta, vazdušnog , železničkog i morskog , ali takođei u tržište energije , koji po prirodi je složenija “, rekao je Stavileci.

Prema njegovim rečima , ideja o zajedničkom projektu za proizvodnju električne energije , koji će prethoditi studiji izvodljivosti uz pomoć donatora , uglavnom USAID-a , koji je angažovan u dve zemlje , posebno u ideji zajedničkog tržišta , to je jedna od najboljih stvari koja se može desiti oba energetskim sistemima obe zemlje , ali i stvarnom doprinosu ekonomskom razvoju.

Sa svoje strane, ministar energetike i industrije Albanije , Damian Gjiknuri istakao da Albanija i Kosovo imaju više od dve godine intenzivnog rada na procesu stvaranja zajedničkog energetskog tržišta.

On je naveo da sa završetkom interkonekcione linije između dve zemlje , a koji je  izuzetno važan energetski rad , biće otvoren u junu . To fizički povezuje električnu mrežu u obe zemlje , ali s druge strane , ove investicije su praćena zajedničkim politikama za izradu ovog tržišta.

” Albanija je napravila neke korake u vezi sa dizajnom energetske berze i razmatramo opcije o tome kako ovaj naš proces da se  integrira sa procesima koji se razvijaju na Kosovu u pogledu energetske politike “, rekao je Gjiknuri.

On je rekao da sa sa svojim kolegom Stavileci, složili da sprovedu studiju izvodljivosti za stvaranje zajedničkih kapaciteta električne energije , i u okviru ovog tržišta, Albanija i Kosovo će imati priliku da investiraju u zajedničku elektranu.