Lansira se pilot projekat žene na radu onlajn (WoW) sa 63 korisnika u Lipljanu

Priština , 02.22.2016. – Prvi pilot projekat ove vrste , pod nazivom Žene na radu Online ( WoW ) počela je danas da se realizuje u opštini Lipljan , nudeći osnovnu obuku za 63 žene koje pohađaju obuku . Obuka u drugim opštinama će početi sledeće nedelje . Nudeći specijalizovanu obuku u kodiranju i u mekih veština, ovaj pilot projekat ima za cilj da poveća mogućnosti za određenu grupu mladih nezaposlenih žena u rad “Green” ili “zeleni”, koji se stvaraju kroz kontaktiranje  poslova online IT, industrija koja je u rastu.

WoW je dizajniran od strane Svetske banke – globalne prakse -Transporta i informacione i komunikacione tehnologije (ICT) , a finansira Korea Green Growth Trust Fund, u okviru prve faze programa tehničke pomoći ” Inovativni rast u ruralnim sredinama na Kosovu” . Danska firma CodersTrust, koja je specijalizovana za rešenja za online obrazovanja i za pronalaženje usluga onlajn koja se traži na tržištu rada , osvojio međunarodni tender za implementaciju pilot projekat u opštinama Lipljan i Đakovica.

Za učešće u ovom pilot projektu , kandidatkinja je morala da uspešno prođe kroz tri -online testova: engleski, test logike i HTML, nakon čega su imali i intervju telefonom . Pozivi za apliciranje se objavljuje u dve faze , u periodu od sredine novembra do početka februara . Ukupno preko 1000 žena su izrazile interes da učestvuje u ovom pilot projektu.  Grupa kvalifikovanih kandidata , identikovanih nakon polaganja testova i telefonskih razgovora, su pozvane da učestvuju u oraganizovanim obukama u računarsku laboratoriju na Univerzitetu za biznis i tehnologiju – UBT u opštini Lipljan i u Centru za stručno obrazovanje – VTC u Đakovici.

” Naše ministarstvo je ponosna da realizuje pilot projekat WoW kao najveći deo programa  ” Žene u IKT ” , čija je svrha da otvori vrata za žene Kosova ka pronalaženju posla na lokalnom tržištu informacionih i komunikacionih tehnologija i globalnu digitalnu ekonomiju “, rekla je Besa Zogaj – Gashi , zamenik ministra ekonomskog razvoja na Kosovu . Ona je rekla da se projekat takođe dobro uklapa sa našom največom inicijativom – Digitalna ekonomija Kosova ( KODE) , koja trenutno istražuje načine da podrži razvoj infrastrukture za digitalnu budućnost u ruralnim područjima , i da koriste produktivniji širokopojasni Internet za razvoj poslovanja i IKT veštinama širom Kosova.

Razvoj digitalne ekonomije je identifikovan kao jedan od političkih prioriteta Vlade Kosova . Mere za podršku digitalne ekonomije su definisani u kosovskoj Digitalnoj agendi 2013-2020 , kao i  nedavno odobrenoj Nacionalnoj strategiji IKT . Na zahtev Vlade , Svetska banka je kontinuirano razvijala aktivnosti od 2014. godine u vidu isporuke tehničke pomoći u oblasti IKT , kako bi se pomoglo ulazak zemlje u globalnoj digitalnoj ekonomiji . Izvan  pilot projekta WoW , veliki deo sredstava kroz subvencije je korišćen za studije izvodljivosti o poboljšanju pristupa ruralnih područja širokopojasne mreže, počev zajedničko korišćenje infrastrukture od strane energetike i telekomunikacija, kao i analiziranja veštine zemlje u IKT.

Viši Specijalista za politiku IKT Svetske banke Natalija Gelvanovska, koja vodi rad programa IKT na Zapadnom Balkanu, povodom pokretanja pilot projekta je rekla: “Da bi se osiguralo da će digitalna tehnologija doneti korist za sve ljude i svaki deo Kosova – parafrazirajući u izveštaju Svetskog razvoja u “Digitalna Dividenca” – godine 2016, treba da postoji relevantna digitalna infrastruktura, i tehnički kapaciteti za korišćenje IKT treba da budu dostupne svima i ne samo za određene grupe. Kroz pilot projekat WoW mi  težimo da pokažemo  potencijalni uticaj nacionalne intervencije u oblasti IKT, čime će se stvoriti veza između radne snage nezaposlenih i mogućnosti zapošljavanja i digitalnog obrazovanja, osiguravajući veći pristup Internetu velike brzine i promovirajući zeleni razvoj”.

Ukupno 126 žena će biti obučene kroz WoW, u šesto mesečni program, koji će trajati od februara do avgusta 2016 , koji će naučiti kako da kodiraju i promovišu sebe kao konkurentne na tržištu usluga online. Kroz ovaj program , žene obučene u WoW će imati pristup mentorima sa iskustvom u programiranju i savetodavno karijere , koji će takođe pomoći u njihovom putovanju , što neće biti lako, ali svakako biće uzbudljivo.

Nastavni plan ovog pilot projekta i algorima procene pripravnika zasniva se na modelu CodersTrust , kojim se služe više od 800 učenika u Bangladešu , Indiji, Keniji i sada na Kosovu , koji žele da postanu pružioci usluga IKT online. Kompanija je orijentisana ka pokrivanju šire demografije , uključujući i osnove piramide , koja bi trebalo da obezbedi sistem finansijske inkluzije koji pruža pristup obrazovanju i radnih mesta tržištu online.

” Ponosni smo da CodersTrust je izabran od strane Svetske banke i Ministarstva ekonomskog razvoja Kosova za realizaciju projekta WoW “, rekao je Asser  Smidt , jedan od osnivača firme . ” Naše međunarodno i lokalno osoblje je posvećen da dokazuje da naš model može dovesti do socijalnih sistematskih poboljšanja i  da obezbede bolju budućnost za mlade kosovare. Mi imamo velika očekivanja i nadamo se da sa implementacijom WoW možemo pomoći u obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta za čitave zajednice , obezbeđujući  pohađaćima obrazovanje i bolja mogućnost  za zapošljavanje “.