Sporazum za TC Kosova e Re, najveći uspeh godine 2015

Priština, 30.12.2015 – Finalizaciju ugovora sa amaričkom kompanijo Contour Glogal, u svojstvu investitora za izgraradnju termocentrale “Kosova e Re”, je najveći uspeh ove godine u energetskom sektoru, izjavio je ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci.

Ove komentare , Stavileci je izjavio danas na završnoj konferenciji za  2015. godinu, gde je predstavio dostignuća MER-a, tokom ove godine i izazove sa kojima se suočavala . On je napomenuo da energija, informaciona i komunikaciona tehnologija su dva od strateških sektora u kojima je došlo do značajnih pomaka.

Govoreći za energetski sektor , Stavileci rekao je da postignuti sporazum za TC se pokazalo kao najbolja alternativa koja balansira na najboljih mogući naćin  ciljeva vlade , sigurnost snabdevanja energijom i pristupačne cene.

” Dakle, govorimo o jedinici od 500 MW, investicija od 1 milijarde evra , što je direktna strana investicija , uz učešće kapitala privatnog investitora i doprinosa međunarodnih finansijskih institucija “, rekao je Stavileci , naglašavajući da nestabilno snabdevanje energijom uzrokuje poslovne gubitke do 300 miliona evra godišnje.

Dalje, ministar Ministarstva ekonomskog razvoja , rekao je da završetak dela kosovske  interkonekcije 400 kV Kosovo-Albanija je sledeći uspeh u ovoj oblasti , od koje se očekuje da se uštedi 200 miliona gubitka  kojie su prouzrokovane tokom ovih godina , dok ga čine prihvatljivim izgradnju TC Kosova e Re . Sa ovim projektima Kosovo je deo Sporazuma o energetskoj zajednici.

Što se tiče energetske efikasnosti , Stavileci je obavestio da su pokrenuta dva projekta , jedna sa Svetskom bankom za sprovođenje mera energetske efikasnosti u javnim zgradama , a druga sa KfW-om i investicionim okvirom zapadnog Balkana WBIF gde su  obuhvačena  zgrade lokalnoh  institucija. Takođe , on je rekao da je pokrenuta Studija izvodljivosti za osnivanje Fonda za energetsku efikasnost , koja će biti dostupna i za privatni i javni sektor.

U međuvremenu , što se tiće obnovljivih izvora energije, on je rekao, da bi zadržili interesovanje investitora iz ove oblasti, počele su procedure za stvaranje ” One Stop Shop ” , koji ima za cilj da olakša procedure i usklađivanje roka za licenciranje.

Ministar Stavileci se dodatno zaustavio u oblasti telekomunikacija, koji je naglasio da je pripremljena Nacionalna strategija informacionih tehnologija , a rad je fokusiran na dva nova projekta Fond za IKT i uspostavljanje inkubatora biznisa  za IKT, koja otvara put za tehnološki park.

Stavileci je tokom konferencije govorio i o drugim sektorima koje pokriva MER , kao što su rudnici i javna preduzeća , u kojima se radi na poboljšanju zakonskog okvira.

Stavileci je tvrdio da su politička dešavanja osporili rad institucija , ali je postignuto da se glavni ciljevi sačuvaju netaknuta uticajem.