Potpisuje se Memorandum o razumijevanju između Ministarstva ekonomskog razvoja i američkog investitora Contour Global

Priština, 18.12.2015. – Vlada Kosova , koju predstavlja ministar ekonomskog razvoja , Blerand Stavileci , koji je i rukovodioc  Upravnog odbora projekta ( UOP) termo elektrane  “Kosova e Re “ ( TEKR ) , potpisali su danas Memorandum o razumevanju sa američkom investitorom Contour Global.

Ceremonija potpisivanja Memoranduma održana je u prostorijama Vlade Kosova , sa govorom svečanosti pozdravili premijer Isa Mustafa , zamenik premijera i ministar inostranih poslova , Hashim Thaçi , ministar ekonomskog razvoja , Blerand Stavileci i glavni izvršni direktor za Jugoistočnu Evropu Contur Global, Garry Levesley . Dok kao počasni gost na svečanosti bila je i predsednica Atifete Jahjaga.

Premijer Kosova , Isa Mustafa izjavio je da se pokreće važna investicija za Kosovo , koji će omogućiti sigurno snabdevanje energijom , jedna od najvećih investicija koja je urađena na Kosovu , dok činjenica je da ova investicija dolazi iz privatnog investitora iz SAD koji ima svoj poseban značaj , jer je u pitanju poverenje SAD i privatnih investitora u privredi Kosova.

Dok, zamenik premijera i ministar inostranih poslova , Hashim Thaçi ocenio je da je potpisivanje Sporazuma između Republike Kosova i američke kompanije Contour Global je jedan od najvažnijih trenutaka za ekonomski razvoj Kosova . Prema njegovim rečima , ovaj projekat će našu zemlju pretvoriti u ekonomski razvojni centar jer  se planiraju investicije od preko 1 milijarde evra i da će se stvoriti oko 10 hiljada novih radnih mesta.

U svom govoru, ministar Stavileci je naglasio da ovaj Memorandum o razumevanju je rezultat pregovaračkog tima Vlade Kosova sa kompanijom Contour Global, a ovaj sporazum obuhvata , između ostalog , sledeće tačke od interesa : Kamatna stopa povrata u kapitalu ( IRR) od 27% je pao na 21,5% , Termocentrala će biti izgrađena u jedinom superkritičnom bloku , sa efikasnošću preko 37 odsto i bruto električnog kapaciteta od  500 MW , dostigavši balansiranje prihvatljivosit efekta o tarifama električne energije i sigurnost snabdevanja energijom za zemlju.

” Tarife krajnjeg potrošaća su niže nego bilo koje prethodne projekcije za čitavog životnog veka projekta , odnosno lako pristupačne.Kapitalne investicije oko 1 milijarde evra. Projekat ne predviđa finansijski doprinos Vlade , i fonda od 10 miliona evra za razvoj zajednica, koja prevazilazi opštinske budžete pogođene projektom “, rekao je Stavileci.

Ministar Stavileci još  jednom je ocenio projekat kao glavni projekat Republike Kosovo , koji je istovremeno i najveća direktna strana investicija , koji će stvoriti hiljade novih radnih mesta u toku faze izgradnje , ispuniće sve ekološke i socijalne smernice EU i da će obezbediti održivo snabdevanje električnom energijom za zemlju.

Ministar je istakao da je projekat ispunio glavne kriterijume Vlade Kosova , koji su bili sigurnost snabdijevanja električnom energijom i pristupačnost cena.

S druge strane, izvršni direktor za jugoistočnu Evropu Contour Global Garry Levesley rekao je da ova ogromna investicija od 1 milijarde evra će povećati bruto domaće proizvodnje za oko 1 odsto, takođe će u velikoj meri poboljšati snabdevanje električnom energijom u zemlji.

Posle ceremonije potpisivanja Memoranduma o razumevanju , i Ministar Stavileci  i Garry Levesley održali su  konferenciju za novinare na kojoj su rasklapali detalje projekta.