Inaugurira se Hidrocentrala “Brod 2” u Dragašu

Priština 26.11.2015 – Vlada Rebubile Kosova   je posvećena razvoju sektora energije iz obnovljivih izvora, kao preduslov za održivi  ekonomski razvoj, izjavila je   zamenik ministra ekonomskog razvoja Besa Zogaj Gashi, tokom inauguracije  Hidrocentrale “Brod” 2 u selu Mlik Opština Dragaš.

Gashi je rekla da je Hidrocentrala dobra investicija koja će uticati na razvoj i dobrobit građana ovog područja.

Gashi je dala do znanja da ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) u saradnji sa USAID-om i Svetskom bankom rade na tome da dozvole i license  kompanija koje žele da investiraju na Kosovu da imaju olakšica za rad i investiraju na Kosovu.

Dok, zamenik ministra prosvete , Usmen Ballxhi , pozvao investitore da se upute prema ovoj  opštini , jer prema njegovim rečima postoje uslovi i kapaciteti za sprovođenje projekata koji utiču na živote građana ove opštine.

S druge strane Yll Shamolli, predstavnik kompanije ” Eurokos JH ” , zahvalivši sve pristalice projekta , kao što su ; MER , MSPP , RUE , Opštinu Dragaš i KEDS rekao da je ovaj projekat Slovensko-Kosovsko ulaganje, a projekat obuhvata 5 Hidrocntrale čija je vrednost 16 miliona evra.

Dok Šaban Šabani , šef Skupštine opštine Dragaš je kazao da ovakve investicije utiču na dobrobit građana ovog područja prema tome on je pozvao investitore da pomognu opštini .
Inače , projekat ima za cilj da postigne evropske standarde za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora , koji promoviše zdrav i ekološki život, bez nanošenja štete po životnu sredinu i obezbeđivajuži  održivi ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine.