Uskoro sporazum između Kosova i Albanije za pomoćna usluga / sekundarna regulacija

Priština, 20.11.2015 – Zamenik ministra ekonomskog razvoja Besa Zogaj – Gashi je imala sastanak sa zamenikom ministra energetike i industrije , Ilir Bejtja i prvim energetskim savetnikom , Entela Çipa sa kojima je razgovarala o pružanju dodatnih usluga ( sekundarne prilagođavanja ) sa Albanijom . Ovaj proces je od velike važnosti za članstvo KOSTT u ENTSO- E , dodajući da postoji infrastruktura koja je testirana od strane operatera KOSTT –OSTT-KESH. Oba  zamenika Gashi i Bejtja su se dogovorile za funkcionisanje ovog projekta potpisajući  komercijalni ugovor između KOSTT i OST.

Gashi je najavila da je MER uputila zvaničan zahtev Ministarstvu industrije za potpisivanje memoranduma koji bi omogućio komercijalnim operaterima uspostavljanje komercijalnih odnosa.

Tema razgovora na sastanku bio je da interkonektivna linija  400 kV, odnosno da deo Kosova očekuje se da će biti završen početkom sledećeg meseca . Infrastruktura za sekundarnu regulaciju je predviđeno u interkonektivnu liniju.

Tema razgovora na sastanku je takođe i berza električne energije, zahtev Energetske zajednice ,koji je takođe sankcionisan u Samitu Beča premijera država Zapadnog Balkana, da države učesnice uspostave ili se pridruže energetskim berzama.

“Kosovo ima interes da se pridruži ovoj berzi / procesu . MER podržava operatere na Kosovu da se pridruže ovom tržištu i da će razmotriti pravni okvir koji omogućava takvu stvar . KOSTT je takođe izrazio spremnost da bude suosnivač / aksionar na ovom tržištu “, rekao je zamenik ministra Gashi tokom sastanka.

Zamenik ministra Gashi je rekla da je Kosovo blizu potpisivanja sporazuma za izgradnju  TE” Kosova e Re ” sa amaeričkom kompanijom Countur Global sa neto kapacitetom od 450MW , a u značenju te bilo bi korisno da se istraže mogućnosti saradnje između dve zemlje, i to kroz osnivanje zajedničkog tržišta električne energije.

Inaće, oba  zamenika ministra se složila za produbljenje saradnje i da se  razmotri mogućnost hitnog postupka kako bi se definisao sporazum. Ovaj korak je ustanovljen kao korak i ispunjenje zahtevima iz Ugovora energetske zajednice.