Osnaživanje žena preduzetnica ulaganje u održivi razvoj

Priština, 10.11.2015.- Ulaganje  u ekonomsko osnaživanje žena nije samo ulaganje u pojedinca, ali to je investicija u društvu i investiranje u sopstvenoj održivosti kao država, istakla je zamenik ministra ekonomskog razvoja, Besa Zogaj-Gashi, na konferenciji sa temom “Ravnopravnost polova i ekonomije”, u organizaciji Koledža UBT-Priština.

Prisutni na ovoj konferenciji bili su zamenik presidenta,  izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček, Edmond Hajziri – Rektor UBT, predstavnici Kancelarije predsednika Kosova , UNDP i  civilno društvo Univerziteta u Prištini.

Zamenik ministra je rekla da je, na osnovu statističkih podataka o radnoj snazi u zemlji u 2013. pokazuju da 0,5 miliona žena je nezaposleno, dok je razlika u zapošljavanju između dva polova žena i muškaraca je 60 sa 40 , što je razlika u poređenju sa zemljama regiona.

“Što se tiče razlike po sektorima zapošljavanja , poslovi koje žene pokrivaju su više fokusirani na obrazovanje, zdravstvo i socijalni rad aktivnosti i trgovine, koje čine ukupno 50% od ukupnog broja zaposlenih u ovoj grupi “, rekla je Zogaj -Gashi, dodajući da je oko 87 % preduzeća su u vlasništvu muškaraca, a samo 13 odsto žena.

Ona je rekla da Ministarstvo koju predstavlja je odgovoran za rudarski sektor , IKT i energetiku , zastupljenost žena je veoma mali . Ali za malu promenu ove situacije, u saradnji sa Svetskom bankom, počinje pilot projekat ” Žene na rad online”, koji će u početku biti locirana u dve opštine na Kosovu , sa ciljem  zapošljavaju 100 žena, da bi se kasnije nastavilo u drugim opštinama na Kosovu.

Prema njenim rečima, takve inicijative za izradu politike za rudarski sektor i energiju su od suštinskog značaja jer ovi projekti treba konačno da pokažu da ta zanimanja nisu samo za muškarce , već i za žene, jer bez obrazovanja i ekonomsko osnaživanje žene, ne može biti održivog ekonomskog razvoja .
Pomoćnik ministra ekonomskog razvoja je pohvalio inicijativu UBT za osnivanje Centra za ravnopravnost polova i ekonomije, koja će služiti institucijama da preduzmu konkretne korake za žene da bi zauzele svoje mesto u društvu.