“Žene u IKT “, deo razvoja digitalne ekonomije

Priština, 10.28.2015. – Inicijativa Ministarstva ekonomskog razvoja ” Žene u IKT” ima za cilj da otvori vrata za žene u formalnoj zaposlenosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija , jer Kosovo je odlučila da dodatno razvije svoju digitalnu ekonomiju kao jedan od njenih glavnih političkih prioriteta . Ovo je rečeno danas na Forumu ” Žene u IKT “, u organizaciji Ministarstva ekonomskog razvoja , Svetske banke i Norveške ambasade Prištine.

Zamenik ministra ekonomskog razvoja, Besa Zogaj – Gashi je rekla da je cilj Foruma da okupi ključne aktere u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija , sa fokusom na žene da bi razgovarali o mogućnostima i osnažiti ih sa ciljem da ovaj događaj bude u godišnjem nivou da bi pratili razvoj u ovom sektoru.

” Vlada Kosova se trudi da aktivira više žena u sektoru rada , dakle u strateškim sektorima kao što je IKT , koja je dobila podršku od Svetske banke za realizaciju pilot projekta koji će testirati online pogodnost rada za nezaposlene žene u ruralnim područjima , projekat koji će biti proširen u svim opštinama na Kosovu “, rekla je ona.

Ona je rekla da je MER već stvorio neformalni Savetodavni odbor sastavljen od predstavnika Vlade , privatnog sektora , nevladinih organizacija i akademskih institucija , koja će pomoći program MER-a,za žene u IKT.

Ministar finansija , Avdullah Hoti je naglasio da je inicijativa MER-a, za stvorenje  fonda za zapošljavanje u IKT je inicijativa koja će uticati u poboljšanju zapošljavanje mladih , posebno žene.

Dok Hikmete Bajrami Ministar trgovine i industrije , rekla je da održavanje ovog foruma znači ozbiljan pristup koji Vlada daje prednost oblasti IKT ,a posebno ulozi žena u ovoj oblasti , u cilju poboljšanja njenog položaja u zapošljavanju u privatni i javni sektor.

Ministar rada i socijalnog staranja , Arban Abrashi, podržava ovu inicijativu ,i  uveren je da će osnaživanje žena u oblasti IKT takođe uticati na ublažavanje nezaposlenosti.

Jan Peter Olters , direktor Svetske banke za Kosovo , izjavio je da veći deo posla može da se završi online sa bilo kog mesta , u bilo koje vreme i veoma fleksibilno . Kao takav , svaka mogučnost- potencijalno ogroman prilika  ovog sektora će omogućiti posebno mlade žene iz ruralnih područja da postanu deo formalnog zaposlenja , bez obzira na udaljenost od svojih domova ili drugih porodičnih obaveza koje imaju.

Ambasador Norveške na Kosovu Jan Brathu ohrabrio mlade ljude , posebno žene da se  angažuju u ovom sektoru , jer ovaj sektor pripada svima.

Inače , Vlada Republike Kosova i Svetska banka podržavaju žene u sektoru informacionih tehnologija i komunikacija (IKT) . Kroz finansiranje pilot projekta ” zelenih radnih mesta” , ove dve institucije će pomoći najmanje 100 žena iz ruralnih područja koje su nezaposlene / delimično zaposlene da dobju tehnička i komunikacijske veštine potrebne za rad online.