Interkonektivni vod od 400 kV Kosovo-Albanija, projekat od regionalne važnosti

Priština, 10.09.2015 – Interkonektivni vod od 400 kV na relaciji Kosovo – Albanija jedan je od najvažnijih projekata u domenu energije, pošto koristi ovog projekta prevazilaze granice Kosova, izjavio je danas ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci, tokom inspekcije radova izvedenih na ovom projektu.

Ovom prilikom među prisutnima bili su i ministar životne sredine i prostornog planiranja, Ferid Agani, ambasadorka Nemačke na Kosovu, Angelika Viets, članica Odbora KfW Ingrid Hengster, rukovodioci KOSTT-a i kompanija koje izvode radove na ovom projektu.

“Znamo da se berlinski proces konceptualno zasniva na dva stuba; infrastruktura i energija, gde Kosovo učestvuje sa dva projekta, od kojih je jedan ovaj prenosni dalekovod na relaciji Kosovo – Albanija, koji donosi puno koristi ne samo za naše dve države, već i pogoduje regionalnoj saradnji”, rekao je Stavileci.

Rukovodilac MER-a okarakterisao je kao dobru vest činjenicu da će projekat na kosovskoj strani biti završen u roku od dva meseca, dok se očekuje da radovi sa albanske strane budu završeni tokom naredne godine, što znači da će početak 2017. godine biti nova etapa u energetskoj saradnji Kosova i Albanije.

Sa svoje strane, ambasadorka Nemačke na Kosovu, Angelika Viets istakla je da su poslednje studije pokazale da energija predstavlja jednu od glavnih poteškoća za direktne strane investicije na Kosovu. Upravo iz tog razloga se Nemačka od početka saradnje sa Kosovom usredsredila na energetski sektor i do sada je podržala ovaj sektor iznosom od 150 miliona evra.

Ingrid Hengster, članica Odbora KfW istakla je da je Interkonekcija najveća investicija načinjena na Kosovu do sada, koju je Nemačka podržala zajmom preko KfW i sa pravom se naziva energetskim autoputom Kosovo – Albanija. Po njenim rečima, ovaj projekat podstaćiće integraciju energetskog sistema između Kosova i Albanije i vodiće ka energetskoj mreži jugoistočne Evrope a zatim i ka najvećoj evropskoj mreži.

Sa druge strane, Naim Bejtullahu, izvršni direktor KOSTT-a, je u tehničkom smislu obavestio prisutne o dostignućima u realizaciji ovog projekta. Rekao je da je do sada realizovano oko 80% projekta, što obuhvata ugradnju dalekovoda od 50 km i da će kraj novembra ove godine obeležiti završetak ovog projekta.

Inače, ovom prilikom KOSTT i Siemens potpisali su ugovor za LOT 4 za radove na infrastrukturi za prenos električne energije na Kosovu.