MER: Balansiranje EES u skladu sa kriterujumima ENTSO-E

Priština, 01.09.2015.- Učesnici u energetskom sektoru, pod koordinacijiom MER-a su maksimalno posvećeni procesu uspostavljanja KOSTT oblast/blok nezavisan kontroler u okviru Sinkron zone kontinentalne Evrope da se uspešno implementira.

Konstatacija je izašla iz sastanka koja se održala u MER-u, pod predsedavanjem zamenika ministra Besa Zogaj-Gashi, na kojoj prisutni su bili učesnici implementacije kao KOSTT, RUE, KEK i KEDS.

Koordinaciona grupa prvobitno je razmatrao pitanja  balansiranja elektro energetskog sistema (EES) Republike Kosova prošle nedelje, i u osnovi zaključio da,  osim u nedelju, 30. augusta 2015, balansiranje  EES je u skladu sa kriterijumina ENTSO.

Koordinaciona grupa ima  razumevanje o teškoćama naglog operiranja generatora, nakon godišnjih remonta, i predlaže stranama postavljanje prakse prethodnog obaveštenja koja minimizira rizike koje remete normalno snabdevanje  električnom energijom ugovarajući odgovarajući uvoz.

KOSTT će redovno nastaviti rad i balansiranje elektro energetskog sistema u potpunom skladu sa pravilima propisanim od strane ENTSO-E, gde tokom augusta i septembra počela je da se podvrgne praćanju od strane ovog mehanizma i kao zahtev imaće režim operiranja koji podležu najvišim kriterijumima.

Tokom ovih načina rada, kao što je prethodno najavljeno, eventualno može da se pojave ogranićenja u snabdevanju koji se mogu poučavati od strane KOSTT u cilju balansiranja sistema.
Grupa traži razumevanje kupaca jer uspostavljanje novih poslovnih praksi i članstvo KOSTT-a u ENTSO -E je državna strategij.