Zamenik ministra Koci učestvovao na sastanku visokog nivoa CESEC o gasu

Priština, 13.07.2015.- Zamenik minstra Ekonomskog razvoja, Gani Koci učestvovao  na sastanku visokog nivoa grupe Centralne i jugoistočne Evrope za povezivanje gasne mreže (CESEC), koja je održana 10.jula u Dubrovniku, u Hrvatskoj.

Na sastanku su bili i predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović , ministar ekonomije Hrvatske Ivan Vrdoljak , zamenik predsednika Evropske komisije Maroš Šefčovič , komisionar EU za klimu i energetiku , Miguel Arias i predstavnici slićnih ministarstava iz regiona i šire.Grupa visokog nivoa za Centralnu i jugoistočnu Evropu razmatrali mogučnost za diversifikaciju izvora u centralnoj i istočnoj Evropi- perspektive proizvođača. Takođe, ovom prolikom su razmatrani i intervencije od strane novih dobavljača u regionu (Exxon, OMV-Petrom, SOCAR, Cheniere i drugi), potencijal svojih resursa  za doprinos divesifikaciji i bezbednosne ciljeve snabdevanja u regionu, moguće poteškoće za isporuku gasa na tržišta  CEE/SEE (zakonski okvir, uređenje, tehnička i financijska).

Iako Kosovo nije deo gasne mreže razmatraju se  mogućnosti da se ta linija vrši preko mreže od strane bilo kog od susednih zemalja , gde će proći nova gasna mreža.