Ministar Stavileci učestvuje u ministarskom sastanku TEZ u Beču

Priština, 02.07.2015.- Ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci učestvujue na ministarskom sastanku Traktata o energetskoj zajednici WB6 koja se održava u Beču/Austrija na temu: Prikljućenje sistema: Povezivanje tržišta, na kojoj će se razmatrati poslednji razvoji u energetskom sektoru na Zapadnom Balkanu.

Sastanak kojim je predsedavao direktor Sekretarijata Energetske zajednice , Janez Kopac,  a prisutan je i komesar EU Johannes Hahn, koji će govoriti o saradnji u energetskom sektoru i inicijativama koje proizilaze iz procesa u Berlinu.

Tokom sastanka predstavljene su regionalne inicijative za tržište električne energije WB6 i uzajamne koristi . Oni su takođe razgovarali o važnim pitanjima kao što su :
– Povećanje sigurnosti snabdevanja
– Povećane konkurencije
– Poboljšane usluge za građane
– Razvoj energetskih kapaciteta za prenos i za proizvodnju električne energije , i
– Stvaranje iste pravne infrastrukture sa zemljama WB6.

Dok, ministar Stavileci predstavljajući najnovija dostignuća u ovom sektoru na Kosovu, najavio je da u vezi sa zakonodavstvom, Kosovo je u fazi finalizacije paketa energetskih zakona, koja ove godine se očekuje da će proći u parlamentu.

Stavileci je dalje pomenuo konkretne projekte koje će se sprovoditi, kao što su :
– Linija 400 kV između Kosova i Albanije , koji finansira KfV
– TC Kosova e Re , u fazi pregovora ,
– Kredit Svetske banke ( u vrednosti od 32 miliona dolara za energetsku efikasnost i ER )   i kredit KfV ( 7,5 miliona evra u fazi potpisivanja između KfV i MF )
– Inicijativa za EE fond – u nivo studija izvodljivosti
– Kosovski obavezujući cilj za OIE -25 %
– Feed-in tarifa za sve vrste OIE , itd

U suprotnom , Ministarski sastanak će doći sa zaključcima i koracima koje treba da se preduzmu u okviru obaveze prema TEZ i Berlinskom procesu VB6.