Expoforum: Kosovo i Albanija raygovaraju o zajedničkim strateškim projektima

Priština, 29.06.2015.- Expoforum „ Novi način finansiranja strateških projekata Kosovo-Albanija“, okupila je danas u Prištini, prestavnike institucija Kosova i Albanije, kompanije iz zemlje i dijaspore kao i donatore kako bi razgovarali o strateškim ciljevima dveju zemalja i način financiranja zajedničkih projekata.

Ekpoforum je  održan u Hotelu Emerald u Prištini , u zajedničkom organizovanja sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, Ministarstvom za dijasporu, Ministarstvom trgovine i industrije Republike Kosovo kao i Ministarstvom energije i industrije Republike Albanije i Konfindustrije.  Dok, se podržava od strane Ambasade Finske u Prištini i DEED ( uključivanje dijaspore u razvoj ekonomije).

Na otvaranju Expoforuma, prisutni su imali priliku da posete mini sajam domačih proizvođaća i dijaspore kao i usluge javnih kompanija , kao dobru priliku da promovišu svoju ekonomsku aktivnost i ostvarenje kontakata.

Ministri Kosova i Albanije u početku rzgovarali o aktuelnim  ekonomskim kretanjima, zajedničkih projekata i mogućnosit finansiranja, uključujući i donatore i privatni kapital.

Kasnije, predstavnici institusija iz obe zemlje predstavili su strateške projekte u sektorima prirodnih resursa Kosova i Albanije, sa fokusom,  energetika, rudastvo i saobraćaj.

Forum na kraju radova će doći do zaključaka o mogućnostima koje nudi ovaj sektor , korake koje treba da preduzmu institucije za njeno stimuliranje i ulogu privatnog sektora , sa ciljem ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mesta.