Svetska banka podržava energetske projekte na Kosovu

Priština, 09.06.2015.- Ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci boravi u  zvaničnoj poseti Vašingtonu,  gde je održao odvojene sastanke sa predstavnicima Svetske banke i visokim zvaničnicima Stejt departmenta SAD, fokus kojih je bio ekonomski razvoj, odnosno projekti u energetskom sektoru.

U okviru ove posete, ministar Stavleci je dočekan od strane visokih zvaničnika Svetske banke kao Kyle Peters, potpresednik za operacije u Svetskoj banci, Laura Tuck- potpresednik za Evropu i Centralnu Aziju, Rachel Kyte- potpresednik emisar o klimatskim promenama, Dimitris Tsitsiragos, potpresednik IFC-a, Anita George-visoki direktor za energiju i globalne prakse GEEDR, Charles Feinstein-direktor GEEDR, Ranjit Lamech-menadžer GEEDR i Ravi Vish- direktor za zaštitu životne sredine i socijalne održivosti.

Na sastancima sa predstavnicima Svetske bank, Stavileci razgovarao o održivom razvoju energetskog sektora na Kosovu, uključujući projekte čiji je cilj da se poveća proizvodni kapacitet, povećanje energetske efikasnosti i razvijanje obnovljive energije, za koju je dobio podršku od gore navedenih zvaničnika.

Stavileci je drugog dana posete Vašingtonu sastao sa Matthew Mallow,  direktor Kancelarije za Evropu i EvroAziju u Departmanu za trezor, Alina Romanowski- koordinator za Evropu u Stejt departmentu SAD, sa kojima je rzgovarao o bilateralnoj saradnji i mogućnostima za daljne unapređenje.

Inače, Stavileci je bio deo okruglog stola kojem su prisustvovali zvaničnici iz Kancelarije za energetiku i prirodne resurse i Kancelarije za ekonomske i privredne poslove američkog Stejt departmenta.