Informalni sakupljači da se uključe u sistem upravljanja otpadom

Priština, 03.06.2015.- Zamenik ministra ekonomskog razvoja , Besa Zogaj-Gashi, danas je učestvovala na konferenciji temom: “Informalno nagomilanje otpada na Kosovu”,u organizaciji ECMI u kojem su  razgovaralo o izazovima i mogućnostima za rešavanje ovog problema.Prisutni na konferenciji bili su i zam/ministar Ministarstva rada i socijalne zaštite, Rita Hajzeraj-Beqaj, predstavnica Kancelarije Evropske Unije na Kosovu, SirijePoder, izvršni direktor ECMI Kosovo, Adrian Zeqiri i drugi zvaničnici.

Zam/minisatr Zogaj- Gashi razgovarajući o ovom problemu rekla je da je uprkos značajnom ekonomskog rata, stopa nezaposlenih među Roma, Aškalija i Egipćana je veoma visoka  i to natera neke od njih da se bave sakupljanjem otpada na informalni način.

“Slaba naplata, divlje deponije su jedan od problema sa kojima se suočavaju ove kompanije,  ali to ne znači da ne može biti rešenje za ove probleme i to se može uraditi u različitim naćinima kao; od uključivanja informalnih sakupljača u celokupni sistem upravljanja otpadima, stvaranju bilo kakvog oblika saradnje između javnih preduzeća i informalnih sakupljača i bolju implementaciju zakona o otpadu od strane opština”, istakla je Zogaj – Gashi.

Ona je izrazila spremnost MER-a za saradnju i koordinaciju sa ECMI u ovoj oblasti u pravcu integracije informalnom sektoru u formalnom u cilju što boljeg upravljanja otpadom.

Dok, zamenik ministar  Ministarstva rada i socijalne zaštite, Rita Hajzeraj – Beqaj je izjavila da ovo Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje zapošljavanju grupa i lica sa ogranićenim sposobnostima.

Prema njenim rečima, ugrožene grupe obuhvataju različite slojeve društva koji dolaze iz svih zajednica, ali neki od zajednica sa najvećim nezaposlenosti i najnižim blagostanjem Roma, Aškalija i Egipćana, a to odražavaju zvanične statistike i studije.