MER lansira fond za informacionu tehnologiju i inovacije

Priština, 17.05.2015.- Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER), je preuzela inicijativu za osnivanje nezavisnog Fonda posvećenu da podrži nove kompanije i rast informacione tehnologije i inovacija na Kosovu na osnovu koncepta javno-privatne saradnje, u skladu sa strateškim opredeljenjima Vlade, saopštio je danas ministar ovog ministarstva Blerand Stavileci.

Tokom konferencije za novinare na kojoj je predstavio obim i modalitete ovog fonda, ministar Stavileci je rekao da ova inicijativa ima za cilj da promoviše zajedničke investicije sa  stranim investitorima, koji bi podstrekivao interesovanje  međunarodnih finansijskih institucija za stvaranje investivnog nezavisnog fonda za sektor IKT i podržavanje inovacije i rast sektora.

Prema njegovim rečima, predloženi fond bi adresirao neke od ključnih problema i prepreka u  identifikovanim finansijama i to na integrisani i koordinirani način,  i dodao da će Vlada izdvojiti investicioni fond od 2 miliona evra, koji bi se uklapao  sa  dodatnim fondom donatora od 2 miliona evra  i isprva podsticao bi još  2 miliona evra investicija iz privatnog sektora, koji ukupno bi bio 6 miliona evra.

Ministar MER je ubeđen da će taj iznos od 6 miliona izazvati još 6 miliona investicija od međunarodnih finansijskih institucija i dijaspore, dok će fond obezbedi pristup za finansiranje novih preduzeća i rast IKT u zemlji i onih iz inostranstva, dok investiciona vrednosti će biti od 20.000 do 500.000 evra.

“Investicije Fonda će početi da ostvare profit od ulaganja od 3-će godine i obzirom da je re- investicioni fond makar za deo javnih investitora, fond bi dostigao do 5 -e godine vrednost od 17,6 miliona evra “, rekao je Stavileci.

Ministar Stavileci rekao da se opravdanost fonda zasniva na opštim kretanjima u ovoj oblasti, pod kojima tu gde se  ne može misliti održivi ekonomskog razvoja bez digitalne ekonomije.

On je rekao da Fond ima za cilj da u roku od pet godina stvori preko 11 hiljada radnih mesta, i biće zasnovana na tri kriterijuma za podršku preduzećima i to su : zapošljavanje, obrazovanje i inovacije.

Inače, menadžiranje fonda se očekuje da se uradi od strane specijalizovanog privatnog menadžera – bez uticaja vlade, koji bi dao kredibilitet fondu i omogućio bi investiranje dodatnih sredstva od donatora i investicionih fondova, dok funkcionisanje fonda se očekuje da bude pokrenuto ove godine.