Institucije podržavaju ekonomski razvoj kroz IKT i inovacije

Priština, 05.06.2015 – Održivi ekonomski razvoj ne može se postići bez razvoja informacionih tehnologija i inovacija i za to treba veća saradnja između državnih institucija i privatnog sektora, ovo  je zaključak Foruma “Ekonomski razvoj kroz informacione tehnologije i inovacija“, koji je po prvi put održana u Prištini u organizaciji Ministarstva ekonomskog razvoja.

Na otvaranju foruma , kome su prisustvovali rukovodioci institucija Republike Kosovo, kao predsednik parlamenta Kadri Vesel, premijer Isa Mustafa, ministar Blerand Stavileci i brojni predstavnici preduzeća u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i inovacija, obrazovnih institucija i potencijalni donatori.

Premijer Isa Mustafa je rekao da sektor IKT-a je osnova kada se zna da imamo veliki broj mladih ljudi koji vide svoju perspektivu znanja u oblasti informacionih tehnologija i da imaju ambicije za inovacije. On je izjavio da vladin program predviđa kompjuterizaciju  svih škola, tako da učenici aplicirajuza za  IT u svim fazama njihovog obrazovanja koja  stvara kulturu ove tehnologije.

Dok, predsednik Skupštine, Kadri Veseli, rekao je tom prilikom da neće biti ekonomskog razvoja bez napretka informacionih tehnologija i obećao snažnu podršku Skupštine u cilju poboljšanja zakonskog okvira u cilju podsticanja ovog važnog sektora. On je rekao da je vreme da se uspostavi Univerzitet u informacione tehnologije , za koju Skupština je spreman da da svoj objekat koji se nalazi u parku Grmija.

Ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci je naglasio da mi kao društvo, posebno kao Vlada treba da više razmislimo o kreativnoj i digitalnoj ekonomiji i potrebu da se  počne sa obrazovnim sistemom i mora da se prilagodi potrebama tržišta rada, kao što su IT i inovacije, gde se najlakše može generisati nova radna mesta.

Stavileci rekao da se IT povezuje sa svim sektorima, energetikom, infrastrukturom i biznisom,, tako da mi uglavnom treba da se oslonimo na ove tri komponente: e-infrastrukturu; e-biznisu, e-ekonomiju i vladine inicijative će ići u tom pravcu.

Ministar MER je najavio da će uskoro imati strategiju za IT i fond za razvoj inovacija  koji će biti specifična podrška za sektor informacione tehnologije i elektronskih komunikacija.

U nastavku predstavnici biznisa IT i inovacije u pet tematskih panela razgovarali su o aktuelnim kretanjima u tom sektoru, izazovima sa kojima se suočavaju i mogućnostima  koje pružaju za održivi ekonomski razvoj zemlje, i zatražili veću podršku Vlade.