Stavileci: Informativna teknologija važan stub ekonomskog razvoja

Priština, 05.05.2015 – Informaciona i inovaciona tehnologija su osnova za održivi ekonomski razvoj zemlje, jer svi drugi sektori kao što su energija, rudarstvo i td., povezuju se sa ovim sektorom, izjavio je ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stacvileci.

Ove komentare dao je ministar MER-a, tokom posete kompaniji IPKO, gde je sa njenim liderima  razgovarao o prioritetima Ministarstva ekonomskog razvoja i sektora telekomunikacija na Kosovu , sa posebnim fokusom na informacione tehnologije , i predstavljeni su  glavni izazovi sa kojima se suočava IPKO na kosovskom tržištu.

Stavileci rekao da strateški pravac koju MER prati i njen glavni cilj je ekonomski rast koji će promeniti tempo kosovske privrede, doprinoseći iskorenjivanje siromaštva,  nezaposlenosti i stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje, ali i razvoj novih sektora u privredi koji utiču na zapošljavanje, ali i da promoviše konkurentnost na regionalnom tržištu.

On je rekao da , iako MER kao prioritet ima energetiku, rudarstvo, posebno mesto zauzima  i informaciona tehnologija, jer se s njom povezuju i projekti i oblast koje pokriva ovo ministarstvo, i stoga je dodao da će prioritet imati IT.

Sa svoje strane,  direktor kompanije IPKO, Robert Erzin izjavio je da ova kompanija ima važnu ulogu u ekonomiji Kosova, jer pored 270 miliona evra uloženih na Kosovu i stotine stvorenih radnih mesta, kompanija sav profit vratila u zemlju, za stvaranje moderne infrastrukture koja omogućava razvoj privatnog sektora.

Erzin je predstavio i visok nivo prodora i korišćenja  interneta na Kosovu kao i infrastrukturu mobilne mreže IPKO, rekavši da tokom nekoliko nedelja IPKO će biti u svim centrima Kosova mrežom 4G, uz dalje širenje infrastrukture.

Na sastanku rečeno je da glavni izazovi sa kojima se suočava IPKO na kosovskom tržištu su nedostatak frekventnih resursa u mobilnoj telefoniji, gde je zahtevano jednak tretman za sve mobilne operatere na Kosovu.