Kosvska privreda treba da se zasniva na znanju

Priština, 01.04.2015.- Ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci zajedno sa ministrom trgovine i industrije, Hikmete  Bajrami i minstrom financija, Avdulla Hoti, na 100 dana rada Vlade, predstavili su studentima koledža Riinvest, orijentacije programa Vlade Kosova za oblasti koje ministarstva pokrivaju a i kojima upravljaju.

Ministar Stavileci ovom prilikom  je naglasio infrastrukturu i energiju kao dva sektora koji direktno utiču na ekonomiju svake zemlje , ali i Kosova, dodajući da one su preduslovi za ekonomski razvoj, a u ovu liniji ulazi i povezanost privrede sa obrazovnim sistemom.

On je rekao da ne možemo da razgovaramo o ekonomskom razvoju i interesovanju  investitora, fizičku infrastrukturu i održivo snabdevanje energije.

Što se tiče saobraćajne infrastrukture, Stavileci je rekao da ima pokušaja da se Jugoistočna Evropa ukljući u regionalnu avio mrežu, drumsku i železnički saobraćaj,  gde se Kosovo uključuje sa 4 projekta, od kojih dve su završena. U tom kontekstu obuhvaća se nacionalni drum, autoput Priština Skopje, Aerodrom u Prištini ( koncesionalan ) i železnica koja povezuje Makedoniju – Kosovo i Srbiju.

Prema njegovim rečima, takvom mrežom, naša zemlja će biti integrisana u pogledu infrastrukture sa JIE i šire , i to direktno utiče na cenu robe i usluga.

Zadržavajući se na ključnom energetskom sektoru, ministar MER-a, rekao da je Vlada postavila glavne  prioritete i to  izgradnju TE sa kapacitetom od 600 MV, koji sa drugim postojećim kapacitetima će pokriti potrebe za potrošnju električne energije, jer bez stabilnog snabdevanja ne može se govoriti o interesovanjima investitora.

“Za izgradnju TE Kosova e Re  nema alternative i pored nje , koji se zasniva na lignit komplementariziraćemo sa EE i OIE. Vrlo brzo ćemo imati fond za to, koji će biti usmeren na štednju energije ( povoljne račune ), smanjenje emisije gasova i efekat zapošljavanja”, rekao je Stavileci, najavljujući da do sada data su oko 350 MV preliminarna odobrenja za investicije u OIE.

Dalje je ministar MER-a, ocenio da informativna tehnologija i elektronske komunikacije su jedinstven sektor koji se povezuje sa ostalim oblastima i koji direktno utiće na ekonomski razvoj. Po njemu, IT u svaku oblast može služiti kao promotor razvoja, napominjajući slučaj Estonije sa 1.8 miliona stanovnika a koji je dao zamaha razvoju ove oblasti.

Važno pitanje koje je istakao Stavileci su takođe i ljudski resursi. On je rekao da naša ekonomija treba da se zasniva na znanju . “ Moramo da znamo naše prirodne i ljudske resurse.  Ne bi trebalo nastaviti sa ovim trendom “serijske proizvodnje” diplomiranih kadara koji nisu orijentirani od potražnje na tržištu rada. Moramo da znamo koji su sektori koji najviše mogu da proizvode ekonomski razvoj i ljudske resurse, treba da se orijentišu na one oblasti u kojima ljudski resursi mogu  brzo da se obuče za  tržište rada”, rekao je on.

I na kraju ministar MER-a govorio o podsticajnim instrumentima Vlade za pojedine sektore. On je rekao da u okviru fonda za zapošljavanje i razvoj će biti favorizovani neki kreativni sektori,  gde će prvi kriterijum biti komponenta savremenog obrazovanja, u skladu sa zahtevima tržišta, i drugi direktna podrška biznisa koji ispunjavaju kriterijume zapošljavanja i inovacija.

Sa svoje strane, ministar trgovine i industrije, Hikmete Bajrami je rekla je da je Vlada usmerena na vraćanju povjerenja među investitorima i u tom smislu je preduzela neke korake, kao što su uklanjanje prepreka i olakšavanje procedure znajući da birokratija se smatra jednim od prepreka ekonomskog razvoja.

Dok, ministar finansija , Avdullah Hoti je rekao da se nasledila loša ekonomska situacija. stoga  su fokusirana na fiskalnim reformama koje utiču na živote građana kao što je eskalacije PDV, itd.