Stavileci: Vlada ima definirane prioritete u oblasti energetike

Priština, 01.04.2015 – Energija je važan sektor i preduslov za ekonomski razvoj, tako da Vlada čini napore da uskladi svoje akcije kako bi se osiguralo dovoljno energije kroz nove proizvodne kapacitete i kombinujući ih sa konceptom alternativnih izvora energetske efikasnosti, rekao je ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci.

Ove komentare dao je ministar Stavileci danas na sastanku sa austrijskom poslovnom zajednicom na Kosovu, koju je organizovala Privredna komora Kosova i Austrije, gde  učestvuju austrijske kompanije koje se bave energijom, odnosno energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima energije.

Ministar MER-a, naveo da dan pre u saradnji sa Svetskom bankom i Evropskom unijom razgovarali o energetskom sektoru  i gotovo da  su definisali prioritete za naredni period i oni su u skladu sa strateškim politikama koje je izradila Vlada.

Ministar je rekao da će uskoro biti spremna nova strategija za narednih deset godina 2015-2024 koji će postaviti sve mere , aktivnosti i prioritete u oblasti energetike,  obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Ministar Stavileci istakao da energetska efikasnost trenutno obezbijedila 31 miliona dolara kredita za javne zgrade centralnog nivoa, i dodao da će Kosovo poštovati određivanje ciljeva 20-20-20 i da očekuje da će do 25 % energije biti iz obnovljivih izvora energije.

Sa svoje strane, predsednik Privredne komore Kosova, Safet Gerxhaliu rekao da PKK smatra da je energija među prioritetima daljeg ekonomskog razvoja zemlje.

“Mi u Privrednoj komori Kosova smatramo da je nemoguće imati političku integraciju bez ekonomske integracije i u tom pogledu energije će biti jedan od prioriteta u narednom periodu. Kosovo ima neke prioritete koji počinju sa slovom E – Evropa, privreda,  obrazovanje i zaštita životne sredine. Za postizanje ovih ciljeva moramo ojačati interno i rksterno partnerstvo”, izjavio je predsednik Komore.

Dok, Gerhard Schlattl, komercijalni ataše u Ambasadi Austrije na Kosovu i predstavnik Privredne Federalne komore Austrije, za  prisustnost kompanija iz Austrije  na sastanku,   rekao, da će razmena iskustava između kompanija iz Austrije i Kosova biti važan doprinos za ostvarenje obaveza koje Kosovo ima u pogledu energetskog sektora i energetske efikasnosti.

Inaće, sastanak sa predstavnicima kompanija iz Austrije je razvijen kao deo utvrđivanja činjenica misije koja analizira stanje efikasnosti energije na Kosovu.