Stavileci: Vlada podržava opštinske razvojne projekte

Priština, 13.03.2015 – Ministar ekonomskog razvoja, Blerand Stavileci izjavio je da će Vlada Kosova podržati bilo koji projekat razvoja opštine čiji je cilj ekonomski razvoj, inovacije i rast zaposlenosti, dodajući da je zajednička agenda oba institucionalnih nivoa razvojna agenda.

Ove komentare ministar  Stavileci govorio tokom posete opštini Đakovica , gde se sastao sa predsednicom opštine, Mimoza Kusari-Lila, a posetio je i gradsko grejanje i Centar za kreativnost “Bonevet” u ovoj Opštini.

“Razvojni projekti Đakovice na neki način direktno se povezuju sa programom Vlade,  koji je predstavljen pre nekoliko dana . Mi smo identifikovali mnoge projekte koje privatni sektor može da uradi za razvojni preokret i otvaranje novih radnih mesta a koji je cilj centralne vlasti, ali i na lokalnom nivou”, rekao je on.

Stavileci je rekao da će vladini projekti uzeti u obzir kriterijume zapošljavanja i u tom pogledu i za sektore koje pokriva MER, kao, obnovljiva energjia, energetska efikasnost, informaciona tehnologija i elektronske komunikacije gde će biti uspostavljena sredstva za privatni sektor, koje će se povezati kriterijumima zapošljavanja, obrazovanja i inovacijama.

Ministar MER-a izjavio je da će Vlada i opštine fokusirati na orijentaciji mladih u onim oblastimja u kojima postoji interes, što može stvoriti nova preduzeća i postojeća preduzeća mogu se proširiti, kreiraju nova radna mesta, dok najavio svoju posvećenost  poboljšanju fiskalne politike za stvaranje podsticaja investitorima.

Sa svoje strane , predsednica opštine Đakovica , Mimoza Kusari rekla je da je sa  ministrom Stavileci razgovarala o koordinaciji radova koji su preduslov za lokalni ekonomski razvoj, navodeći, industrijski park, stvaranje slobodne ekonomske zone,  Aerodrom Đakovica , Regionalno vodovodno preduzeće “ Radoniq” i gradsko grejanje.

Kusari je dobila podršku od ministra Stavileci za projekte opštine Đakovica, posebno onih koji otvaraju put investicijama i razvoju privatnog sektora.

Kasnije ministar Stavileci u pratnji predsednice Kusari-Lila posetili Gradsku toplanu Đakovica , gde su se od njenih lidera obavešteni o trenutnoj situaciji i planovima za budućnost. U međuvremenu,u Centru  za stvaralaštva  “Bonevet”, ministar je obavešten o njenim aaktivnostima,a sastao se sa decom  koja pohađaju kurseve u ovom centru.