Kosovo i Albanija biće povezane i sa energetskim “autoputem”

Priština, 10.03.2015 – Ministar ekonomskog razoja, Blerand Stavileci, zajedno sa svojim sagovornikom, ministrom energije i industrije Albanije, Damian Gjiknuri, u pratnji lidera prenosnih operatora i energetskih regulatora u obe zemlje, posetili su SS 400/220kV- Kosova B u Obiliću, gde su blisko upoznati sa radovima koje se rade za ostvarenje interkonekcije Kosovo- Albanija.

Ministar Stavileci je naglasio da dobro izvođenje radova na izgradnji linije 400kV Kosovo-Albanija,  gde 1/3 projekta je završena, povečava očekivanja da će se do kraja ove godine završiti deo Kosova i u proleće deo Albanije.

“Ovo je energetski autoput između Kosova i Albanije, znajući važnost i višestruke koristi za našu državu i Albaniju. Ali, mi čemo ići još dalje od toga, uključujući i novu liniju 110kV Dragaš-Kukes. I tako smo se dogovorili da u našim  razvojnim kapacitetima  ukljućujemo ideje vezane za izgradnju novih kapaciteta koji zadovaljavaju energetsko tržište između Kosova i Albanije”, izjavio je Stavileci.

S druge strane , ministar energije i industrije Albanije , Damian Gjiknuri cenio da završetak ove linije stvara potrebnu venu i kičmu gde će biti uspostavljen sistem, koji će se uskladiti sa zajedničkim politikama, strategijama i zajedničkim ulaganjima, jer obe zemlje imaju zajedničke izazove u vezi energije . ” Albanija i Kosovo imaju velike potrebe , pa je neophodno koordinirati i uskladiti ih i ovaj dolazak ovde nije samo simboličan , već je konkretan, da bi pokazali ljudima da stvari napreduju”, rekao je Gjiknuri.

Inaće, poseta u SS 400 / 220kV Kosovo B je realizovana nakon uspostavljanja Upravnog odbora i radnih grupa za stvaranje zajedničkog energetskog tržišta između dve zemlje , koja je održana danas u prostorijama MER-a.