Zajedničko energetsko tržište Kosovo-Albanija, korak ka regionalnom tržištu

Priština – Na Kosovu , kao i u Albaniji su svesni važnosti sporazuma za uspostavljanje zajedničkog tržišta za energetski sektor , sektor koji ima veliki značaj i preduslov za ekonomski razvoj obe zemlje , izjavio je ministar za ekonomski razvoj Blerand Stavileci.

Ove komentari dao je, Stavileci na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom energetike i industrije Albanije , Damian Gjiknuri održana nakon prvog sastanka Upravnog odbora za stvaranje zajedničkog energetskog tržišta.

Ministar Stavileci rekao je, da nakon potpisivanja prošlogodišnjeg sporazuma između dve vlade , danas smo prešli na fazu realizacije zaključujući  važnu fazu , što je osnivanje Upravnog odbora i radnih grupa , otvarajući put za stvaranje projektnog zadatka za uspostavljanje ovog tržišta.

“Cilj je da pored izgradnje novih proizvodnih kapaciteta za ispunjenje zahteva potražnje električne energije, da se vide i druge forme i alternativne  mogučnosti za određene kompenzacije i za komplementarnost, i u ovom smislu svi se slažemo da nema bližijih i bezbednija  vrata od Republike Albanije”, rekao je Stavileci.

Prema njegovim rečima, zajedničko tržište Kosovo-Albanija otvara put do regionalnog energetskog tržišta, jer danas u Evropi razgovara se za ogromne teme i jedan od njih je uspostavljanje Energetske zajednice, ali i mi kao države znamo značaj uspostavljanja takvog tržišta.

Sa svoje strane, ministar energetike i industrije Albanije, Damjan Gjiknuri rekao je da korporacije dve zemlje OST i KOSTT svakodnevno sarađuju jedni sa drugim i to je dnevna komunikacija koja čini realizaciju ovog velikog projekta za integraciju albanskog i kosovskog tržišta u zajedničkom tržištu energije .
” S druge strane , obe zemlje su počele fizički rad da bi i fizički povezale ovo tržište kroz glavnih energetskih vena, odnosno interkonektivnih linija između Albanije i Kosova, koja se kreće pravim ritmom, i naše zemlje će uskoro biti fizički integrisani. S druge strane da bi oživeli ove značajne investicije ka integraciji trebalo bi savladati izazove novih proizvodnih kapaciteta kao Kosovo i Albanija” rekao je Gjiknuri.
On je rekao da je zajednički rad Upravnog odbora koji će se realizovati sa zajedničkim politikama,  može dovesti do zajedničkih ulaganja Albanija-Kosovo u proizvodnim objektima kao na Kosovu i u  Albaniji kroz komplementarnih mogućnosti koje ima  Kosovo preko uglja i Albanija preko hidro, što znači da zemlje imaju energetsku perspektivu ako znaju kako da koristite ovu mogučnost.

Prema njegovim rečima, značajno je da su već formirane radne grupe, koja će raditi za usklađivanje zakonodavstva, politika , tehnička pitanja i zajedničke kapacitete da obe zemlje budu efikasni i zadovoljavaju potrebe za energijom za današnje potrebe kao i za budućnost.