Dobijena jedna ponuda za TC “Novo Kosovo”

Priština, 19.12.2014 – Danas je u Ministarstvu ekonomskog razvoja, koje upravlja Upravnim odborom na projektu (UOP) TC “Novo Kosovo”, izvršen prijem ponuda pretkvalifikovanih ulagača za izgradnju TC “Novo Kosovo”. Ponudu je podneo pretkvalifikovani ulagač Contour Global iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ponude ulagača otvorene su u 13:00 časova od strane Komisija za prijem i otvaranje ponuda, u prisustvu predstavnika Contour Global, transakcionih savetnika, Jedinice za realizaciju projekta i drugih aktera uključenih u ovaj projekat.

Upravni odbor na projektu (UOP), je pod rukovodstvom ministra Bleranda Stavilecija, nakon toga održao sastanak na kome su se učesnici upoznali sa postupkom podnošenja ponuda od strane ulagača. Na ovom sastanku, osim transakcionih savetnika, redovnih članova UOP-a, prisustvovali su i članovi – posmatrači iz Svetske banke, EBRR-a, USAID-a, KfW-a, IFC-a, predstavnici američke ambasade i predstavnici javnih preduzeća u ovom sektoru.

“Jedini način da se obezbedi dovoljno snabdevanje naših građana energijom jeste da se izgradi ova termocentrala. Njena izgradnja obezbediće snabdevanje električnom energijom iz naše proizvodnje, eliminisaće restrikcije i smanjiće uvoz električne energije, stvoriće mogućnost za zatvaranje Termocentrale “Kosovo A” i uticaće na poboljšanje životne sredine, pošto će se izgraditi modernom tehnologijom”, rekao je ministar Stavileci.

Juče, 18. decembra, Upravni odbor na projektu (UOP) TC “Novo Kosovo”, pod rukovodstvom ministra Stavilecija, održao je prvi sastanak u novom sastavu, na kome su novim članovima UOP-a predstavljeni struktura i proces razrade projekta TC “Novo Kosovo”.

Contour Global, sa sedištem u Njujorku razvija i upravlja preduzećima električne energije i grejanja. Contour Global ima u vlasništvu, upravlja i rukovodi portfeljom od 41 termocentrale, sa ugrađenim kapacitetom od 3,718 MW u funkciji i u izgradnji. Portfelj kompanije Contour Global obuhvata 17 država i 4 kontinenta.

Tehničku ponudu će nezavisno oceniti transakcioni savetnici, strateški savetnici i Među-institucionalna komisija za ocenu. MER će blagovremeno obavestiti javnost o narednim koracima koji će biti preduzeti na ovom projektu.