Sektor voda prioritet Vlade Kosova

Priština, 02.10.2014 – Dvodnevni seminar  “ voda i životna sredina”  je okupila zvaničnike Vlade Kosova i Francuske i drugih zainteresovanih aktera  ovog sektora da diskutuju i identifikuju načine da se bolje organizuje ovaj sektor , racionalno korišćenje vode i zaštite životne sredine.

Zamenik premijera Kosova,  Bujar Bukoshi , koji je i predsednik među – ministarskog saveta za vodu je rekao da je ovaj prvi sastanak na nivou vlade između Kosova i Francuske u cilju razmene iskustava u razvoju ovog sektora , ističući da će to dati podsticaj promovisanju međusektorske saradnje na tu svrhu.

Mi, kao region , smo srećni da smo deo sveta gde 85% vode za piće obezbeđuje se preko distributivnog cevovoda , rekao je ministar ekonomskog  razvoja , Fadil Ismajli  na otvaranju seminara u organizaciji Francuske ambasade u Prištini , u saradnji sa Vladom Kosova.

Ministar Ismajli je naglasio da razmena iskustava u sektoru voda između Kosova i Francuske je od posebnog značaja, koji omogućava zajedničku izradu trenutnog stanja u sektoru voda na Kosovu, uključujući i određene evropske standarde o kvalitetu vode , o upravljanju vodnim resursima i upravljanju rečnim basenima na Kosovu.

Takođe ministar Ismajli podsetio je da Vlada Kosova u njenom programu rada pridaje veliku važnost razvoju vodenih resursa . “ Pridaje poseban značaj pitkoj vodi , tretman otpadnih voda i razvoj kanalizacione mreže “, rekao je on.

S druge strane , francuski ambasador u Prištini , Maryse Daviet , rekao je da je saradnja dve zemlje u oblasti voda ojačana u poslednjih nekoliko godina, u okviru bližnjenja projekta Evropske unije , dodajući da će voda i dalje biti prioritet ove dve zemlje,  jer ima veze i sa ekonomskim razvojem Kosova.

Dok, Ministar životne sredine i prostornog planiranja Dardan Gashi izjavio je da će razmena omogućiti identifikaciju potencijalnih pravaca saradnje između Francuske i Kosova u ovu oblast.

“ Cilj ove konferencije je jačanje saradnje između francuske vlade i vlade Kosova, u poboljšanju situacije na Kosovu , u pogledu vode , bilo u pogledu pitke vode , ili u upotrebi vode kao sredstvo razvoja zemlje”  rekao je ministar Gashi, dodajući da na Kosovu što se tiće vode za piće,  takođe i otpadne vode nije baš zavidan.

Dok,  Dardan Sejdiu , potpredsednik Prištine , rekao je da seminar u organizaciji Francuske ambasade , zajedno sa Vladom , je u funkciji pronalaženja načina , da tretman otpadnih voda i snabdevanja pijaćom vodom , da postane sastavni deo strateškog značaja za razvoj ove zemlje.