Francuska i Italija podržavaju ekonomski razvoj Kosova

Priština, 17. 09. 2014 – Ministar ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli održao je odvojene sastanke sa ambasadorkom Francuske na Kosovu, Maryse Daviet  i ambasadorom Italije, Andreas Ferrarese, sa kojima je porazgovarao o aktuelnim ekonomskim događanjima i mogućnosti unapređivanja ekonomske saradnje.

Ministar Ismajli zahvalio se diplomatama ovih zemalja na pomoći koju su pružili i i dalje pružaju Kosovu, posebno u smislu održivog ekonomskog razvoja i upoznao ih je sa angažovanjem MER-a u tom smeru.

Čelnik MER-a ponovo je istakao interes kosovskih institucija da stvore zajedničke mehanizme za privlačenje stranih investicija, razvoj malih i srednjih preduzeća i poboljšavanje usluga koje se pružaju građanima.

Ministar Ismajli stavio je na znanje da su izgradnja novih energetskih kapaciteta, kao preduslov za ekonomski razvoj i ekonomična upotreba energetskih resursa Kosova i podizanje energetske efikasnosti i razvoj obnovivih resursa neki od prioriteta MER-a.

Ismajli je stavio akcenat i na druge sektore kao što su energija, rudnici, informaciona tehnologija itd,  kao ključne sektore za ekonomski razvoj zemlje i da posledično Vlada daje prioritet njihovom razvoju.

Sa druge strane, diplomate Daviet i Ferrarese ponovo su istakli da će se podrška za Kosovo nastaviti i ubuduće sa ciljem postizanja ciljeva ekonomskog razvoja, a naglasili su da cene dosadašnju saradnju.