Ministar Ismajli učestvuje na konferenciji o energetskoj efikasnosti u Tirani

Tirana, 14. 09. 2014 – Ministar ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli boravi u Tirani, gde učestvuje na Konferenciji pod nazivom “Politike energetske efikasnosti mogućnosti za regionalnu saradnju”, u organizaciji Balkanskog foruma i Ministarstva energetike i industrije Albanije.

Ovu konferenciju otvorio je ministar Fadil Ismajli zajedno sa njegovim odnosnim partnerom Damian Gjiknuri, direktorkom Balkanskog foruma, Luna Kallash i predstavnikom evropske delegacije Clive Rumbold.

Ovom prilikom ministar Ismajli je, zahvaljujući se prisutnima, ukazao na veliki značaj ovog sastanka rekavši da danas energija predstavlja jedan od najvećih izazova ljudske civilizacije, posebno u zemljama u razvoju.

“Nedostatak dovoljnih energetskih izvora i kapitala za korišćenje, istakao je potrebu za racionalnijim iskorišćavanjem postojeće količine energije”, rekao je Ismajli.

Takođe, stavio je na znanje da je Strategija energije Republike Kosovo za period od 2013-2022. godine podneta na usvajanje Skupštini Kosova, dodajući  da je glavni cilj ove strategije usmeravanje prikladnih politika za održivo snabdevanje energijom.

Ministar Ismajli je istakao da je Kosovo, kao potpisnica Sporazuma o energetskoj zajednici, osim usklađivanja zakonodavstva sa relevantnim evropskim direktivama u oblasti efikasnosti, preduzelo značajne političko-programske, pravne i institucionalne korake za promovisanje energetske efikasnosti.

“Imamo Zakon o energetskoj efikasnosti, niz administrativnih uputstava i obrazovana je Kosovska agencija za energetsku efikasnost kao i  Komisija za potvrđivanje revizora i upravnika energije. Takođe su uložene značajne investicije u oblast EE sa projektima koje su sufinansirali GIZ, KFW, Evropska komisija, Svetska banka, EDB, UNDP i IFC, sa ciljem promovisanja i primene mera energetske efikasnosti u javnim zgradama, javne rasvete po gradovima Kosova kao i finansiranja u MSP-ima i domaćinstvima”, rekao je on.

Sa druge strane, ministar energije i industrije, Damian Gjiknuri, istakao je da regionalna saradnja u oblasti energetske efikasnosti dovodi do poboljšavanja uslova za život građana, povećava mogućnosti zapošljavanja i smanjuje trošak računa za električnu energiju.

Ministar Gjiknuri pomenuo je uticaj koji će ušteda energije ostvariti u domenu životne sredine, dodajući da Vlada Albanije razmatra pitanje energetske efikasnosti sa maksimalnom ozbiljnošću, znajući njene pozitivne uticaje.

O značaju ovog sastanka, prisutnima su se obratili i Luna Kalash direktorka Balkanskog fonda i Clive Rumbold predstavnik evropske delegacije, koji su potencirali činjenicu da je saradnja zemalja u regionu u oblasti energetske efikasnosti neophodna i da pruža dobre mogućnosti za zapošljavanje odnosno otvara bržu perspektivu pristupa EU.