Sporazumi na relaciji Kosovo – Albanija u fazi primene

Priština, 05. 08. 2014 – Ministar ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli održao je sastanak sa ambasadorom Albanije u Prištini, Qemal Minxhozi sa kojim je, ovom prilikom, porazgovarao o osnaživanju saradnje i realizaciji sporazuma između dve zemlje u oblasti energije i primeni sporazuma postignutih do sada kao i o pripremi budućih sporazuma.

Okosnica sastanka bili su ciljevi primene koji proizilaze iz sporazuma o zajedničkom energetskom tržištu na relaciji Kosovo – Albanija.

Ovom prilikom ministar Ismajli stavio je na znanje da je naredni korak obrazovanje tehničkih grupa stručnjaka iz obe zemlje što će biti i prvi primer ovakvog zajedničkog tržišta u jugoistočnoj Evropi.

Ova saradnja dovešće do optimalne potrošnje i uštede električne energije u obe zemlje i kao takva će ukloniti i različite administrativne barijere.

Inače, septembra meseca čelnik MER-a, Fadil Ismajli zajedno sa svojim odnosnim partnerom iz Albanije, Damian Gjiknuri održaće sastanak na kome će tehničke grupe obe zemlje početi sa usklađivanjem pravnog i regulatornog okvira kako bi svo ovo angažovanje u završnici dovelo do istog ili zajedničkog tarifnog sistema.

Takođe, na sastanku je stavljen poseban akcenat na oblast rudarstva oko koje se uskoro očekuje potpisivanje zajedničkog memoranduma između ove dve zemlje.

Fokus u ovoj oblasti obuhvata pogranične zone, gde će saradnja ove dve zemlje dovesti do olakšavanja administrativnih postupaka u oblasti istraživanja i eksploatacije, što podrazumeva ukidanje barijera u vezi sa ovom delatnošću, u obe zemlje.