Ismajli dobija podršku turskog kolege, Taner Yildiz za energetske i rudarske projekte

Priština, 27.06.2014.- Tokom  posete Repuklici Turskoj, ministar Ismajli sastao se sa ministrom energije i prirodnih resursa Republike Turske Taner Yildiz, sa kojim je razgovarao o najnovijim dešavanjima i mogućnostima u eneregtskom i rudarskom sektoru u Republici Kosova.

Ministar Ismajli je naglasio da izgradnja novih proizvodnih kapaciteta je jedan od prioriteta Republike Kosova. U tom smislu, ministar Taner Yildiz pružio snažnu istitucionalnu podršku za promociju investicionih mogućnosti u sektoru obnovljivih izvora eneregije i izgradnju termoelektrane Kosova e Re.

Istovremeno, Republika Turska će dati svu moguću podršku preko agencija koje promovišu i garantuju strane investicije, državnih banaka, kao i kroz podršku međunorodnih financijskih institucija.

Takođe, tokom sastanka razgovaralo se i o dosadašnjim investicijama u energetskom sektoru od strane turskih kompanija u kojoj je ministar Ismajli potvrdio da će se zakonodavni i regulatorni okvir za ovaj sektor zasnivati na standardima Evropske unije i u skladu sa  zahtevima Traktata energije.

Deo ovih sastanaka bili su razgovori u vezi mogućnosti za investiranje u rudarskom sektoru. Ministar MER-a je naglasio da postoje mnogo velike mogućnosti za investiranje u istraživanju i eksploataciju mineralnih resursa na Kosovu kao i da su procedure jednostsvne i zasnivaju se na najvišim međunarodnim standardima.

Dok, ministar Yildiz je izrazio spremnost da se uspostavi bliska institucionalna saradnja za promociju rudarskog sektora i da se uzimaju najbolje prakse iz iskustva Republike Turske.