MER garantuje stručnu procenu uzroka eksplozije u KEK-u

Priština, 06.06.2014 – Ministarstvo ekonomskog razvoja je sa najdubljim žaljenjem primilo vest o eksploziji u pogonu elektrolize u Termoelektrani „Kosovo A“, gde je na nesreću bilo i ljudskih žrtava i izražava solidarnost sa porodicama žrtava i povređenima u prevazilaženju ove situacije.

Ministar Fadil Ismajli je odmah po prijemu informacije izašao na lice mesta gde je izbliza pratio situaciju i mere koje su preduzele nadležne institucije kako bi pritekle u pomoć radnicima.

Pored toga, ministar Ismajli je posetio i povređene radnike u UKCK, odakle su svi otpušteni posle ukazivanja lekarske pomoći, osim jednog radnika koji ostaje na lečenju, a koji na sreću nije u smrtnoj opasnosti, i on će saosećajući sa bolom zbog gubitka saradnika nastaviti da prati sa posebnom pažnjom ovu situaciju.

MER potvrđuje da smo imali brzu reakciju policije, vatrogasaca, Bezbednosnih snaga Kosova, Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, centara za porodičnu medicinu i UKCK-a, kao i da je osoblje blagovremeno evakuisano iz svih pogona u Bloku A i da  trenutno nema rizika.

MER garantuje da će biti sprovedena stručna procena uzroka eksplozije i ističe da svaka tendencija da se ova tragedija iskoristi za bilo kakvu vrstu koristi izlazi van okvira humanih i moralnih principa.