UO TE „Kosova e Re“ odobrila Zahtev za podnošenje predloga i sporazuma projekta

Priština, 24.04.2014.-  Upravni odbor projekta (UOP) termoelektrane „Kosova e Re“, koju je predvodio ministra ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli, održao redovni sastanak, gde su razgovarali  o dokumentima podnetim Upravnom odboru projekta.Upravni odbor projekta u ovoj sednici odobrila zahtev za podnošenje predloga i sporazuma projekta i da se iste podnesu potencijalnim investitorima.

UOP TE „Kosova e Re“ je obavestio Savetnika transakcije o dobijanju komentara od stranaka uključenih u projekat, odnosno međunarodne financijske institucije (Svetska banka, EBRD, IFC), lokalnih institucija (MF. MSPP, MRSZ, MTI, RUE, NKRM) uklučujući  ekonomske operatere energetskog sektora i rudarstva (KEK, KOSST, KEDS) kao i Evropsku komisiju.

Takođe, UOP je obavešten da su održani  sastanci sa svim strankama koje su uključene u projekat i preduzetim merama za koordiniranje stavova svih stranaka.

Nakon odluke za restrukturiranje Projekta, kao što je uklanjanje rudnika iz transakcije, dokumenti su pripremljeni iz perspektive  da je projekat izvodljiv nudeći pristupačne cene električne energije za krajne kupce, efikasnost jedinica i zaštite životne sredine u skladu sa standardima EU.

U ovom slučaju, pred UOP predstavili su procene za tehničke zahteve za projekat „Kosova e Re“ i zahteve za nivo efikasnosti novih jedinica. UOP prihvatila preliminarne informacije u vezi sa dosadašnjim komuniciranjem sa potencijalnim davaocima kredita i informacijama u vezi sa temama reference za detaljni plan za proizvodnju rudnika i investicioni plan za rudnike.