Kosovo i Albanija potpisale dva sporazuma o saradnji u oblasti energetike

Priština, 29.03.2014.- Ministarstvo ekonomskog razvoja Republike Kosovo i Ministarstvo energije i industrije Republike Albanije u Tirani potpisali su danas dva sporazuma o saradnji, koji predviđa osnivanje zajedničkog energetskog tržišta između dve zemlje, naime izgradnju linije 110 kV Dragaš Kukes.

Sporazumi su potpisani od strane Ministra Fadil Ismajli i Ministra Damian Gjiknuri, i ocenjena je kao ozbiljna  iniciativa za unifikaciju energetskog tržišta do sada preduzete od strane institucija Kosova i Albanije.

Ministar MER-a, nakon ceremonije potpisivanja rekao je da je bilo san realizacija interkonekcione linije 400kV između Kosova i Albanije, koju je nazvao autoput energije, koja, prema njegovim rečima, predstavlja zajednički uslov za zajedničko energetsko tržište, jer bez fizičke veze ne može biti realnost zajedničko tržište.

„Ovo je posao koji će trajati najmanje dve godine i želim da zajedno nakon završetka linije 400kV biće zajedničkog tržišta sa svim pratećim elementima, kako bi se izvukli benifiti od toga“, rekao je Ismajli.

Po njegovim tečima, to će uskladiti pravni i regulatorni okvir između dva sistema, a to će napraviti da se prostrira u platformu sa ogomnim štednjama i optimizmom sa obe strane i da kašnjenja u ovom pravcu će se nadoknaditi.

Ismajli je rekao da izgradnja ovog tržišta se zasniva na implementaciji Acqui Communitaire, koja će biti praćena uspostavljanjem mehanizma za prekogranični prenos  i trgovanje električne energije i rast investicija.

Ovom prilikom, ministar Ismajli zahvalio međunarodne partnere, kao što su USAID i Vlada Norveške, koji su bezuslovno podržali ove inicijative.

Dok, ministar energije i industrije, Damian Gjinkuri je rekao da dve  zemlje su koraci stvaranja zajedničkog tržišta Kosova i Albanije i da će to biti vrlo ozbiljan rad za integraciju dva energetska tržišta  kombinujući prednosti koje imaju.

Gjiknuri zahvalio svom kolegi Ismajli, koji prema njemu je bio jedan od glavnih pristalica ovog projekta koji će služiti za jačanje bezbednosti energetskog snabdevanja obe zemlje.