MER i IENE organizovali radionicu „Energetska politika i strategija“

Priština, 11.03.2014.-  Radionica „Energetska politika i strategija“ je dobra prilika da  se razgovara o pitanjima kao što su energtska efikasnost, odgovarajuće sprovođenje mera za ostvarivanje ciljeva u ovoj oblasti, optimelne mogućnosti iskorišćavanja obnovljivih izvora energije u zavisnosti od zemlje i ekonmskog potencijala ili kapaciteta koju ima, izjavio je ministar ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli.

Ove komentare dao je ministar Ismajli na otvaranju radionice „Energetska politika i strategija“ u organizaciji MER i u saradnji sa Institutom za energetiku za jugoistočnu Evropu IENE, koja je danas održana u Prištini, na kojoj su učetvovali predstavnici Vlade, regionalnih organizacija, IFC,KFW, EBOR, MMF, SB,USAID i drugih donatora u oblasti energetike.

Ministar MER-a pohvalio inicijativu IENE za jugoistočnu Evropu da na svojim godišnjim sastancima učestvuju predstavnici iz raznih oblasti energetike, gde dialog koji omogučava optimalno menadžiranje i racionalne izvore energije u zemlji, sa jedne strane,  i zajedničko planiranje kapaciteta koji na najbolji mogući način  omogućavaju korišćenje resursa jedne zemlje.

„Ova radionice verujem da će dati efekat, zašto ne i u političkoj sveri zemljama regiona a posebno u ovom segmentu, i ljudi koji se bave ovim da naprave neku vrstu koncetracije jednog zajedničkog mozga   koji mogu da daju odgovor na temu a koja je i svetska briga kao što je sigurnost snabdevanja energijom“, rekao je on.

Ismajli je rekao da je srećan što je Kosovo uključeno u dnevni red IENE, i rekao da će u budućnosti avansirati saradnju u raznim oblastima.

Sa svoje strane, Costis Stambolis – Izvršni direktor IENE, prezentirajući oblast delovanja ovog Instituta sa sedištem u Atini, rekao je da ova neprofitabilna oreganizacija počela je 2003.god.dialog o energiji za EJL u Solunu na kojoj je ministar Ismajli bio učesnik, koji je takođe bio član Upravnog odbora IENE-a.

On je rekao da IENE je aktivan u svim zemljama jugoistočne Evrope, dok njene glavne aktivnosti se sastoje od istraživanja i diskusije o energetskim pitanjima, izradi energetske politike na nacionalnom i  međunarodnom nivou, prenosu energije, zaštiti životne stredine i sl.

U nastavku Costas Theofylaktos, član Izvršnog odbora IENE izneo prezentaciju o energetskoj efikasnosti njegove mogućnosti za napredovanje, dok u vezi perspektive razvoja OIE u JIE, sa posebnim osvrtom Zapadnog Balkana, govorio je Nikolas Sofianos,  koordinator projekta u IENE. Sastanci nastavljaju sutra sa grupama kosovskih stručnjaka za razne energetske sektore.