Ministar Ismajli u Londonu predstavlja ekonomske mogućnosti Kosova

Priština, 25.02.2014.-  Ministar ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli boravio je u Londonu kao deo delegacije Republike Kosova, na čelu sa premijerom Hashim Thaci, koji je učestvovao u 7.  konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBOR), deo kojih je bio i Forum visokog nivoa za investicije na Zapadnom Balkanu.

Ovaj događaj okupio je premijere, ministre, donosioce političkih odluka i preduzetnike,  koji su razgovarali o klimatskim promena, diversifikaciji izvora energije, infrastrukturi i komercijalnoj integraciji zapadnog Balkana.

Ovom prilikom, ministar Ismajli u okviru konferencije EBOR-a, održao odvojene susrete sa visokim zvaničnicima EBOR-a, i financijskim institucijama kao DFID,  itd, sa kojima je razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje.

Tokom susreta sa Richardom Teuten, koordinator Departmana za financijske institucije (DFID), ministar Ismajli obavestio ga o najnovijim dešavanjima u energetskom sektoru, počev od energetske strategije Kosova i o koracima koji se preduzimaju za njenu realizaciju.

Ministar Ismajli naglasio značaj energetske efikasnosti, kao jedan od prioriteta ove strategije, dalje, ostvarenje kroz financijske inicijative, adekvatnog zakonodavstva, kao i javnog informisanja, da bi obezbedili investicije u privatnim i javnim zgradama kao i koričćenje efikasnih oprema.

Poseban sasatanak ministar Ismajli je imao i sa bivšim generalnim sekretarom NATO-a,  Lord George Robertson, koga je zahvalio na datu pomoć Kosovu u najtežim trenucima i visoko ocenio njegov lični doprinos u pravcu slobode Kosova.

Ovom prilikom ministar MER-a, je pohvalio spremnost Lord Robertsona na stvaranju mogućnosti stimulisanja i privlačenja što više stranih investicija u ovoj fazi razvoja, koja će nesumljivo doneti prosperitet za Kosovo i njene građane.

Inaće, na 7. Konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj Kosova (EBOR), osim premijera Thaci bili su i Besim Beqaj, ministar financija, Vlora Citaku, ministarka za  evropske integracije i Bernard Nikaj , ministar trgovine i industrije.