Ismajli: Trepča će biti u državnom valasništvu

Priština, 03.02.2014.-  „Trepča“ treba drugačije da se tretira, od kako je  do sada tretirana. Uvažavajući preporuke komisije stručnjaka na osnovu preporuke Skupštine Kosova za donošenje zakona za „Trepču“ tokom koje „Trepča“ bi mogla da bude navedena  u listi Javnih preduzeća, gde će Vlada i Parlament imati vlasništvo na ovaj kompleks“, ove komentare dao je ministar ekonomskog razvoja Fadil Ismajli tokom okruglog stola na temu „ Status svojine kompleksa „Trepča“- put napred da promoviše novu inveticionu strategiju za njeno oživljavanje“, u organizaciju kosovskog Konzorcijuma civilnog društva za održivi razvoj KOSID.

Ovom prilikom ministar Ismajli je istakao da novim statusom „Trepča“ kao javno preduzeće, ne može da se privatizuje, dodajući da je ovo jedini put za organiziranje Trepče.

Prema glavnom rukovodiocu ekonomije zemlje zakona o „Trepči“ će postaviti debele linije organizacije i otvoriće put za revitalizaciju kompleksa Trepče . Nakon usvajanja zakon u Skupštini Kosova, poči će njena reorganizacija i restruktuiranje gde će imovina biti podeljena na esencijalnih i ne – esencijalnih sredstva.

Ovom prilikom ministar Ismajli je rekao da sa ne-esencijalnim sredstvima će upravljati KAP, dok sa esencijanim sredstvima upravljaće država kao akcionar.

Ministar Ismajli je naglasio da je tokom transformacije „Trepče“ kao javno preduzeće,  osim što će početi da se promovira, počeće novu stranicu ekonomskog razvoja, istivremeno će otvoriti vrata domaćim i međunarodnim investitorima.

Dok, Visar Ymeri član Komisije za ekonomski razvoj je istakao da se „Trepča“ proglasiti kao posebna kompanija i kao takva treba da se tretira kao posebna.

Poslanica Sala Shala Berisha rekla je  da  izazov u smislu “Trepča” je pravn izazov.
„Želim da pomenem da su pravni mehanizmi i garancija za  mineralna bogatstva za „Trepču“ su trenutno Zakon o rudnicima i mineralima,  onda još jedan zakon koji garantuje da neće biti monopola je Zakon o zaštiti konkurencije.

Inače,  učesnici pozitivno su ocenili raspravu o „Trepči“, debat koji je nedostajalo godinama dodajući  revitalizaciju ekompleksa „Trepča“ koji je  važan za ekonomski razvoj zemlje, gde će najveći korisnici ovog procesa biti građani Kosova.