Kosovo i Hrvatska formaliziraju saradnju u geološkim naukama

Priština, 30.01.2014.-  Geološka agencija Kosova (MER) i Geološki institut Hrvatske, danas potpisali su Memorandum o saradnji u geološkim naukama, na ceremoniji kojoj su prisutvovali ministar ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli i hrvatski ambasador na Kosovo, Zoran Vodopija.

Memorandum su potpisali načelnik Geološke agencije Kosova, Fidaim Sahiti i direktor Geološkog instituta Hrvatske Josip Halamić,  između ostalog, i predviđa saradnju u geološka istraživanja; litostratigrafsku korelaciju u obe zemlje; detaljna istraživanja i geološko-ekonomske ocene metalnih depozita, nemetalnih minerala i energije; digitalna obrada geoloških podataka iz istrađivanja itd.

Ministar Ismajli ovom prilikom je rekao da je Kosovo javno priznata kao atraktivna zemlja sa velikim prirodnim bogatstvima minerala i da rudarski sektor kao takav nije samo bogatstvo i posebno tržište, već i izvor za razvoj privrednog i društvenog  života u zemlji.

On je rekao da potpisivanje Memoranduma o saradnji stvara uslove za razmenu iskustva i znanja u izgradnji geo-aplikativne nauke.

Ismajli je izrazio volju Vlade za razvoj saradnje sa svim partnerima koji imaju ciljeve i zadatke za ulaganja u mineralna  istraživanja.

Dok, hrvatski ambasador na Kosovu, Zoran Vodopija rekao je da sporazumom  GAK – GIK , Hrvatska pruža  Kosovu ono što je najvažnije  kao što je znanje,  znajući da je Kosovo bogato mineralima.

On je rekao da, sa ovim Kosovu će se omogućiti bolji kvalitet znanja da bi se bavio  pitanjem Trepče,  ali i sa drugim projektima,  i najavio da je Hrvatska izdvojila neke stipendije za oblasti  koji su najpotrebniji  zemlji.