Potpisan je ugovor za izgradnju interkonektivne linije 400 kV Kosovo-Albanija

Potpisan je ugovor za izgradnju interkonektivne linije 400 kV Kosovo-AlbanijaPriština, 21.12.2013 – KOSTT  i  OPS su u prisustvu delegacija Vlade Republike Kosovo i Republike Albanije,  danas u prostorijama Prizrenske lige u Prizrenu, potpisale ugovor o izgradnji interkonektivne linije 400kV Kosovo – Albanija dužine od 241.5 km, koji se očekuje da bude završena u roku od 24 meseca.

Ovoj svečanosti su pored rukovodstva KOSTT i  OPS prisustvovali i  Fadil Ismajli, ministar za Ekonomski razvoj u Republici Kosovo, Damjan Gjiknuri, ministar energetike i industrije Republikë Albanije, Peter Blomeyer, ambasador  nemačkog RF na Kosovu i predstavnici izvršnih kompanija.

Ministar Fadil Ismajli je ovaj dan nazvao izuzetnim za istoriju energetike na Kosovu, ističući da je energetski sektor jedan od najvažnijih sektore za održiv ekonomski društveni razvoj zemlje.

“S obzirom da je naša vizija ta da imamo zajedničko energetsko tržište Kosovo-Albanija, potpisivanje ugovora za izgradnju interkonektivne linije od 400kV će samo potvrditi naše zajedničko angažovanje za održiv ekonomski razvoj naših zemalja” istakao je on.

Prema njemu, ova linija povećava prenosne kapacitete, postojanost i pouzdanost između dve mreže i omogućava dvoma operaterima da zajednički  rade  kao jedan prenosni sistem, koji će uzajamno donositi koristi potrošačima u obe zemlje.

Takođe je i ministar energetike Albanije, Damjan Gjinkuri ocenio da će ovaj projekat uticati na ekonomski razvoj albanskog prostora u povećanju energetske komunikacije između dve zemlje.

Nemački ambasador u Prištini Piter Blumayer je rekao da je cilj njegove zemlje da poboljša uslove života stanovništva na ekonomskom putu uz zaštitu klime i životne sredine.

Ugovori sa kompanijama za sprovođenje su potpisani sa Izvršnim direktorom KOSTT, Naimom Bejtullahu i  Engjëll Zeqo Generalnim administratorom OPS.

Inače finansiranje projekta za kosovsku stranu će izvršiti Vlada Nemačke na osnovu finansijskog sporazuma sa Vladom Kosova za pozajmicu i finansijski doprinos u ukupnoj vrednosti od 33,5 miliona evra.