Energetska efikasnost štedi vaš novac i štiti životnu sredinu

Priština, 05.12.2013.-  U okviru kampanje za energetsku efikasnost „Da damo energiju budućnosti“, šef Kosovske agencije za energetsku efikasnost, Bedri Dragusha posetio je „Zelenu školu“u Prištini, gde je učenicima govorio o energetskoj efikasnosti , odnosno o uštediu električne energije.

„Do povećanja efikasnosti štedimo ne samo energiju, nego i novac. Dakle što efikasnije korišćenje energije znači uštedu i nvestiranje u školama, vladinim zgradama, biznisima i raznim industrijama“, rekao je Dragusha, dodajući da koriščenje efikasnih mera direktno utiče na zaštitu životne sredine.

On je rekao da MER tokom kampanje „Da damo energiju budućnosti“, ima za cilj da poveća svest građana o energetskoj efikasnosti i energetskih projekata u zemlji.

S druge strane, učenici su pokazali svoja iskustva iz projekata koji su realizovani i koje promovišu štednju električne energije, i dodali da svoja znanja prenose svojoj okolini i porodicama, pa i van nje.

Inače, Zelana škola je zajednički projekat USAIDA-a i Opštine Priština, gde su primenjene mere EE i OIE koji obuhvata: termo izolaciju, izolaciona vrata i prozore; efikasno senzorno osvetljenje; grejanje sanitarne vode solarnim panelima i grejanje objekta termalnom energijom.