Britanija spremna da podrži projekte energetske efikasnosti

Priština, 06.12.2013.-  Ministar ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli, u okviru posete Londonu, sastao se sa ministrom za energetiku i klimatske promene  Velike Britanije, Gregory Barker, kojeg je obavestio sa Strategijom energije Kosova i korake koje se preduzimaju za njegovu realizaciju.

Ministar Ismajli je rekao da će prioritet strategije  biti energetska efikasnost kroz financijske inicijative, adekvatno zakonodavstvo, kao i javno informiranja, da bi obezbedili investicije u privatnim i javnim zgradama kao i efikasno korišćenje oprema.

U tom smislu, britanski ministar Gregory Barker je informisao ministra Ismajli o  programima i projektima koji se sprovode u Velikoj Britaniji. U tom smislu, procenjeno je da Kosovo može imati velike koristi od iskustva ove zemlje, i dva ministra se složila da će bliže sarađivati. Ministar Barker na kraju sastanka ponovio svoju spremnost podrške u pogledu programa energetske efikasnosti.

Ovom prilikom, ministar Ismalji obavestio je svog sagovornika o stanju sektora za proizvodnju električne energije i izazovima sa kojima se suočava Kosovo. U tom aspektu je  istakao privatne investicije u obnovljivoj energiji i šeme ovlašćenja koji stimulišu ove investicije.

Na kraju, ministar Ismajli je rekao da uprkos da je Kosovo zainteresovana da zatvori termoelektranu „Kosova A“, uslovno je povezana uvođenjem u rad novog generatora. Da bi se to postiglo, i da se obezbedi redovno snabdevanje električnom enregijom, je kritično da ima podršku od zainteresovanih strana, među kojima i Velika Britanija, u izgradnji termoelektrane „Kosova r Re“.

Imajući u vidu ovakvo stanje na Kosovu u pogledu dugoročne sigurnosti snabdevanja električnom energijom, ministar Ismalji je zatražio od ministra Barker podršku za ovaj projekat, jer je ubeđen da će TE „Kosova e Re“ raditi na osnovu najviših međunarodnih standarda.