Strani investitori zainteresovani za rudarski sektor na Kosovu

Priština, 05.12.2013.-  Ministar ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli, učestvovao na konferenciji i sajmu „Mines and Money“, koji je održan od 2. do 4. decembra u Londonu. Ovo je jedan od najvećih konferencija u rudarskom sektoru, uz učešće najvećih kompanija iz celog sveta.

Tokom konferencije, ministar Ismajli održao je prezentaciju u kojoj je najavio da prioritet Vlade Kosova je povećanje nivoa privatnih investicija u rudarskom sektoru, dodajući da su procedure za dobijanje dozvola i odobrenja su vrlo laka i stimuliraju privatne investicije.

Takođe, ministar Ismajli predstavio je rudarska bogatstva Kosova, posebno je govorio o kompaniji Trepča i njenih obilnih resursa cinka i olova. U isto vreme razgovaralo se i o potencijalu investiranja a ovom sektoru, na osnovu prirodnih resursa koje postoje na Kosovu.

S svoje strane, potencijalni investitori su izrazili veliko interesovanje za ulaganje u rudarskom sektoru. S druge strane, Ministarstvo ekonomskog razvoja, zajedno sa Komisijom za rudnike i minerale i Trepčom, tri dana održali su otvoreni sto za informisanje investitora, gde su pružane mnoge informacije interesovanim kompanijama u ovom sektoru.