MER i IFC potpisali sporazum o monitoriranju post-privatizaciji KEDS-a

Priština, 13.11.2013.-  Vlada Kosova i Međunarodna financijska korporacija (IFC), potpisali su danas sporazum o saradnji,  kao deo pomoći  procesu post privatizacije Kosovske kompanije za distribuciju i snabdevanje električnom energijom (KEDS).

Sporazum su potpisali ministar ekonomskog razvoja, Fadil Ismajli i direktor IFC-a za Evropu i Centralnu Aziju, Tomasz Telma, a njegova svrha je da pruži ekspertizu i pomoć u davanju saveta IFC u  post privatizacionom praćenju, da bi na vreme adresirali sva relevantna pitanja i da izbegavaju neuspešna iskustva u regionu.

Ministar Ismajli,  u svojstvu predsedavajućeg Vladine komisije za privatizaciju (VKP ), izjavio je da,  s obzirom na složenost javnog i strateškog značaja,  kao i iskustva u regionu, Vlada u saradnji sa IFC i preko jedinice za post privatizaciju, će obratiti posebnu pažnju procesu post – privatizacije, čime su spremni na svaki način, da na vreme adresiraju sva relevantna pitanja za uspešno post privatizaciju.

„Složili smo se da  proces implementiranja privatizacije prati, nadgleda, kontroliše,  i blagovremeno interveniše gde to može pomoći da se pronađe optimalna tačka između interesa kompanije i interesa potrošača“, rekao je Ismajli.

Dok,  direktor IFC- a za Evropu i centralnu Aziju,  Tomasz Telma je izjavio da ovim sporazumom  IFC pomočiće Vladi Kosova da nadgleda sprovođenje privatizacije, kako bi se osiguralo da će projekat biti realizovan u odgovarajući način.

„S jedne strane, mi ćemo obezbediti ispravno sprovođenje potpisanog sporazuma i s druge strane radićemo zajedno sa jedinicom za post – privatizaciju kako bi se osigurali da će oni imati  adekvatne kapacitete da bi u buduće iskoristili“ istakao je Telm.

Sporazum o saradnji sa IFC je jednogodišnja sa mogučnošćui produženja u zavisnosti od potrebe i procene od strane Vlade Kosova.

Važno je napomenuti da je Vladina komisija za privatizaciju ( VKP ) , već doneo odluku da nastavi sa Jedinicom za post privatizaciju i praćenje KEDS , koji ima mandat u ime VKP-a i Vlade Kosova ( VK ) , da prati kompaniju,  odnosno monitorira obaveze koje proističu iz ugovora ove transakcije, koja će biti podržana od strane Međunarodne finansijske korporacije (IFC ), deo Svetske banke.